България получава по-малко пари от еврофондовете през периода 2014-2020 г.

1176253_cut_expenses_3

Почти по всички оперативни програми средствата са по-малко за следващия период в сравнение с настоящия. Това съобщи ресорният вицепремиер Зинаида Златанова, след днешното заседание на Министерския съвет, в рамките на което бе приет проект на Споразумениет за партньорство на България за следващия програмен период (2014-2020 г.)

Проектът за споразумение очертава финансирането, което страната ще получава по линия на фондовете на ЕС през следващите 7 години. Той ще бъде изпратен в ЕК за технически консултации още тази седмица, а коментари от Брюксел можем да очакваме през октомври, обясни Златанова. По думите й, целта на България е Комисията бързо да одобри споразумението и страната ни да може да даде старт на новите оперативни програми още догодина.

Общата сума по оперативните програми за периода 2014 - 2020   година, без Програмата за селските райони и Програмата за  морско дело и рибарство, чиийто бюджети все още са неясни, възлиза на 6.257 млрд. евро. Оперативните програми отново са седем, като отпада съществуващата в момента ОП „Техническа помощ” за сметка на новата „Наука, образование и интелигентен растеж” с бюджет 508 млн. евро. За оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” проектът предвижда 1.207 млрд. евро, за „Региони в растеж” – 1.170 млрд. евро, за „Околна среда” – 1.271 млрд. евро. Програмата за бизнеса „Иновации и конкурентоспособност” ще бъде в размер на 1.037 млрд. евро, а тази за развитие на човешките ресурси – на 707 млн. евро. За ОП „Добро управление”, която наследява ОП „Административен капацитет”, са отделени 356 млн. евро, или с над 150 млн. повече, отколкото през периода 2007-2013 г.

Окончателният вариант на споразумението може да бъде представен за одобрение едва след влизане в сила на Регламента за  определяне на общоприложими разпоредби за ЕСИФ и след  окончателното одобрение от ЕП на Многогодишната финансова рамка  за следващия програмен период, съобщи БТА.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.