Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 3, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е „дарила“ на Европейския съюз работна ръка на стойност 40 млрд. лв

България е „дарила“ на Европейския съюз работна ръка на стойност 40 млрд. лв
Petya Dimitrova

България е „дарила“ на Европейския съюз работна ръка на стойност 40 млрд. лв, коментира за Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев. По думите му големите държави в съюза имат интерес от изсмукване на кадри от България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и Полша.

Проф. Дуранкев обясни, че е нужно засегнатите държави да потърсят компенсации от ЕС, който трябва да подходи наддържавнически и да осигури условия, които пазарно да задържат хората в собствените им страни.

„Това би означавало много повече инвестиции от европейските фондове точно към тези страни. Второ, да го кажем една 13 заплата или една 13 пенсия на всички, европейска пенсия, която да се дава на всички граждани, които работят в тези страни, веднъж годишно.

И също така едно много по-добро изравняване на минимална работна заплата, постепенно на средните работни заплати. Няма нищо лошо в това да има обща европейска минимална заплата – този въпрос е поставян неведнъж“, обясни проф. Боян Дуранкев.

Той каза още, че България не успява да потърси съюзници и решение на проблемите. Според него в недалечно бъдеще ще бъдат засегнати бюджетите на страната, здравеопазването и пенсионния фонд.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.