Заради AI много компании ще наемат по-малко хора през следващите 5 години, според проучване

Заради AI много компании ще наемат по-малко хора през следващите 5 години, според проучване

Заради изкуствения интелект (ИИ/AI) много компании ще наемат по-малко хора през следващите 5 години. Това се посочва в ново проучване на доставчика на HR решения Adecco Group, подчертаващо разместванията, които AI ще донесе на работното място, отбелязва "Ройтерс".

Около 41% от висшите ръководители очакват да разполагат с по-малка работна сила заради AI технологията, твърди се в доклада, базиран на проучване сред ръководители в 2000 големи компании по света, пише economy.bg.

Генеративният ИИ, който може да създава текст, снимки и видеоклипове в отговор на подкани, стимулира както надеждата, че може да премахне повтарящите се задачи, така и страха, че ще направи някои работни места остарели и излишни.

Технологичните компании, включително глобалните гиганти Google и Microsoft, се впуснаха във вълна от съкращения през последните месеци, докато пренасочват фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатботът на Googe Gemini.

Проучването на Adecco е едно от най-големите по темата за AI и следва проучване на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват ИИ да доведе до загуба на работни места, а 50% очакват технологията да създаде нови роли.

Но докато повечето висши ръководители, анкетирани от Adecco, казват, че AI променя играта, огромното мнозинство казват, че не са постигнали достатъчно напредък в прилагането на технологията.

"Почти всички работни места ще бъдат повлияни от ИИ по един или друг начин", казва главният изпълнителен директор на Adecco Денис Мачуъл пред "Ройтерс". "ИИ може да бъде убиец на работни места, но също така може да бъде и създател на работни места", допълва той.

"Преди десет години имаше този голям страх, че много работни места ще бъдат унищожени от цифровите технологии, докато всъщност много работни места бяха създадени от цифровия свят", добавя той. "Вярваме, че това ще бъде балансирано между работните места, създадени от ИИ, и унищожените работни места", заключава той.

Adecco анкетира бизнеси в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Испания, Канада, Австралия и Сингапур. Обхванатите сектори включват отбрана, фармацевтика, здравеопазване, промишленост и логистика.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.