Плащането на глобалната работна сила - предизвикателство, което търси своите финтех решения

Плащането на глобалната работна сила - предизвикателство, което търси своите финтех решения

Талантът вече е глобален. Знаехме това преди пандемията, но днес инициативите за наемане на персонал във всяка дестинация по света се разшириха и компаниите вече осъзнаха, че няма значение колко близо е човекът, а колко продуктивен и свързан с организацията е.

Тук идва ново предизвикателство - как да се плаща на тази огромна маса служители, наети по всички краища на света, пише онлайн изданието Entrepreneur.com.

Според проучване на портала за заетост Bumeran 94% от потребителите му заявяват, че се интересуват от работа в компания в друга държава, а 36% от компаниите признават, че ще наемат таланти, които живеят в други страни, както и че не биха се притеснили, ако настоящите им служители пътуват и се установят в друга дестинация.

Проблемът е, че това диверсифицира методите на плащане на компанията, увеличава възможността за грешки, а оттам може да стане източник на напрежение за бизнеса и служителите.

В същото време, особено в ИТ и бизнес консултантската индустрия, броят на работниците на свободна практика нараства. Това е така, защото тяхната професия е сред най-търсените и работата за няколко клиента е по-изгодна от това да са служители на само една компания. В тези случаи сложността е обратна: как успяват да обединят толкова много източници на доход? Които освен това със сигурност идват от различни дестинации.

Тези тенденции подхранват растежа на платформите за разплащане. Традиционното банкиране изостава от финтех компаниите при разработването на продукти, които да отговорят на нуждите на съвременния служител и бизнес.

За компаниите е необходимо да се ускори процесът на плащане, а също така да се даде на всеки служител или доставчик решение, което да се адаптира безпроблемно към законодателството или ограниченията, които могат да съществуват в тяхната страна.

За B2B плащанията е необходимо да се разшири фокусът, защото в крайна сметка това е добавена стойност към бранда на работодателя.

Отделът по човешки ресурси на компаниите би оценил включването на технологиите в процеса, защото ще се опростят плащанията и ще намалее тежестта на данъците, удръжките и социалните плащания, като всичко се обединява в една платформа.

Тази гъвкавост става от съществено значение в наши дни, в които при най-малко неудобство талантът търси нови компании, на които да продава своите услуги.

Фирмите трябва да си дадат сметка, че търсенето на най-добрия талант, с най-добри цени и независимо от географското местоположение предполага да се признае диверсификацията на плащанията. Това вече не е проект от бъдещето, а нещо, което трябва да се разработи сега. Решаването на тези сложности с един доставчик добавя стойност и гъвкавост към управлението на таланти и човешки ресурси.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.