Как HR може да помогне на малкия бизнес да постигне по-големи цели

Как HR може да помогне на малкия бизнес да постигне по-големи цели

Малкият бизнес със сигурност има големи цели и мечти. Може да е увеличаване на продажбите, добавяне на друга продуктова линия или услуга, експанзия, голяма сделка. Каквито и да са тези мечти - HR може да помогне за постигането им.

Вероятно си мислите, че HR се фокусира върху заплатите и ви помага да се подготвите как да уволните определени служители. Е, да, това може да е част от работата. HR обаче може да ви помогне да превърнете мечтите си за вашата компания в по-структурирана и добре обмислена реалност, отколкото някога сте си мислили, пише онлайн изданието business2community.com.

HR вижда голямата картина зад всичко това повече, отколкото предполагате.

Ето два ключови начина, по които HR може да ви помогне да превърнете бизнес мечтите си в реалност.

Стратегическо планиране на работната сила

Планирането на работната сила е процесът, който организацията използва, за да анализира своята работна сила и да определи стъпките, които трябва да предприеме, за да се подготви за бъдещи нужди от персонал.

Ако сте малък бизнес, трябва да отговаряте на нуждите на вашата работна сила точно толкова, колкото и на финансовите си нужди.

Интелигентен бизнес ход е да действате стратегически по отношение на нуждите си от персонал в началото, вместо да чакате, докато сте претоварени и изостанете в производството.

HR може да ви помогне с вашите нужди от планиране на работната сила, като оцените длъжностните характеристики, стратегии за привличане на таланти, адаптиране, динамика на работната сила, пропуски в компетенциите и всякакви нужди от обучение и развитие.

Стратегическото планиране на работната сила не опира само до персонала и обучението, а обхваща и задържането на служителите, управлението на представянето на служителите, справянето с проблемите в отношенията, компенсации и обезщетения и други.

Например, ако вашият малък бизнес е в търговията на дребно и разчитате на сезонен персонал и персонал на непълно работно време, за да управлявате вашия бизнес, HR може да ви помогне да разработите стратегия за набиране на персонал, която е насочена към популации, които може да са много подходящи за този тип роли, като напр. гимназисти, студенти или пенсионери.

Култивиране на култура на високи постижения

Само защото сте малък бизнес не означава, че услугите и продуктите ви са посредствени, така че защо бихте искали вашата фирмена култура да бъде посредствена?

Като малък бизнес имате много за губене, така че защо не работите заедно с HR, за да създадете култура на високи постижения, така че всички да печелят? Вашите клиенти не продължават да се връщат при вас само защото вашите продукти и услуги са толкова добри, но те продължават да се връщат поради отличното обслужване на клиентите, предоставено от вашия персонал.

Лошите продукти и услуги могат лесно да бъдат коригирани и модифицирани, но за вас е много по-трудно и по-скъпо да промените човешкото поведение. Създаването на култура на високи постижения във вашия малък бизнес започва още преди началото на процеса на наемане. HR може да ви помогне да оцените мисията и ценностите на вашата компания и да създадете стратегия за таланти, която съответства на това.

Създаването на култура на високи постижения във вашия малък бизнес не опира само до процеса на набиране на персонал, а продължава през целия жизнен цикъл на служителите, докато се пенсионират или напуснат компанията. Искате да сте сигурни, че вашият персонал има всичко необходимо, за да се представя най-добре в своята позиция.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.