Четири риска в кариерата, които си заслужава да поемете

Четири риска в кариерата, които си заслужава да поемете

Много хора не са склонни да поемат рискове в кариерата си. Някои рискове обаче си струва да се поемат, особено в дългосрочен план, защото ако изиграете картите си правилно, можете да постигнете повече, отколкото някога сте смятали за възможно.

Businessnewsdaily.com обобщава четири кариерни риска, които си струва да се реализират, макар и да не са лесни.

Избор на работа въз основа на култура, а не на заплата

При избор между две работни места изкушаващо е да се спрете на предложението с по-висока заплата. Въпреки че искате работа, която плаща достатъчно, за да покрие разходите ви, парите не винаги са най-важният аспект на работата. Приемането на позиция само заради заплатата е погрешно.

Един риск, който може да се отплати в бъдеще, е приоритизирането на фирмената култура. Търсещите работа днес са по-склонни да пожертват по-голямата заплата в замяна на по-удобен начин на живот и приветлива работна среда, в която са високо ценени и им се предоставят повече дългосрочни възможности.

Работа в чужбина

Намирането на работа в чужбина е голямо начинание. Езиковата и културна бариера са основните при работа в чужбина, като може да има и визови и други ограничения за преодоляване. Работата в чужбина може да изисква огромни усилия, но идва с големи награди. Преминаването през международните граници предлага голямо лично и професионално израстване и разширяване на мрежата от познанства. Перспективата, която ще изградите, и хората, които ще срещнете, докато работите в чужбина, ще оставят следа завинаги.

Повече отговорности

Много хора се оказват недоволни от някои аспекти на настоящата си работа, но не правят нищо по въпроса. Независимо дали целите повишение, искате по-предизвикателни проекти или се нуждаете от възможности за професионално развитие, искането на нещо повече е смущаващо за хората.

Както е казала писателката Нора Робъртс обаче - ако не попитате, отговорът винаги ще е "Не". Служителите трябва да имат това предвид, когато управляват кариерата си. Ако има нещо, от което се нуждаете, за да се почувствате успешни в ролята си, поискайте го. Ако отговорът все още е не, измислете алтернативни начини да стигнете до мястото, където искате да бъдете. Добрият мениджър ще е готов да ви помогне да израснете професионално.

Напускане на омразна работа

Никой не иска да остане на работа, която мрази, но много професионалисти в крайна сметка приемат работа, която не им позволява да разгърнат пълния си потенциал. Ако попаднете в компания с токсична работна култура или на позиция, в която няма място за професионално развитие, може да се наложи да поемете един от най-големите кариерни рискове — да напуснете работата си.

Напускането на работа може да бъде страшно и неудобно, но няма смисъл да оставате в организация, чиито ценности и цели не съвпадат с вашите.

Как да оценим потенциалните рискове в кариерата

Поемането на кариерни рискове означава да сте готови да прегърнете промяната. Уверете се, че разполагате с цялата необходима информация, преди да предприемете този скок.

Преди да преследвате каквато и да е възможност за кариера, задайте си следните въпроси, за да решите дали сте подготвени за нея или не:

Каква е моята толерантност към риск в момента? Поемането на риск създава смущения в живота ви. Когато обмисляте потенциална възможност, премислете в контекста на останалата част от живота си, особено ако претърпявате значителни промени извън работата.

Какви са ползите и разходите от тази промяна? Може да не сте 100 процента сигурни в резултата, но преценете положителните и отрицателните страни както за кариерата, така и за личния ви живот, ако се възползвате от възможността.

Мога ли да посрещна неблагоприятните въздействия от промяната? За всеки недостатък, който идентифицирате, помислете как да смекчите отрицателното въздействие.

Мога ли да живея с това решение, ако не се развие по начина, по който го планирах? Не всички ваши кариерни решения ще се окажат точно такива, каквито сте очаквали, но рискът води до мъдрост и растеж, когато поемете тази отговорност.

Когато идентифицирате и оценявате рискове, правете го от гледна точка на целите ви в кариерата по принцип. Ако потенциалният риск ще ви доближи до постигането на вашите цели, обмислете го сериозно. Ако не, останете търпеливи до следващата възможност.

В бизнеса и живота поемането на рискове понякога може да се изплати много. Разбира се, важно е да поемате пресметнати рискове, а не безразсъдни. Ако се подготвяте да направите голям ход в кариерата или предприемачеството, напишете си домашното. Ако смятате, че моментът е подходящ и сте готови, скачайте.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.