Производството е управляемо

manwithpc

Когато говорим за ERP, производството е сферата, в която може да се каже най-много. Защото самата концепция за ERP възниква в следствие от нарасналите нужди на производствените компании през 60-те и 70-те години на 20-и век за по-добро планиране на доставките и процесите.

Разработчиците на ERP системи разграничават няколко вида производство, според вида на производствения процес и планирането. Най-често това са: масово (поточно), процесно и дискретно производство. Решенията, насочени към всяко от тях обикновено се основават на общите базови принципи в управлението на доставките и планирането на капацитета, но за отделните сценарии съществуват специфични допълнителни функционалности.

На конвейр

Масовото производство, както най-вероятно много добре знаете, представлява изработката на големи количества стандартизирани продукти, без планирането да се влияе от клиентските желания. То ползва една и съща технологична последователност на машините и работните центрове. Затова е и най-опростено за планиране. За управление на производството и запасите се използват MRP (планиране на потребностите от материали) и MRP II (планиране на ресурсите за производство) частите от информационната системата.

Всъщност MRP и последвалата я MRP II представляват системи за управление на бизнеса, на които са основани малко по-късно появилите се ERP решения. По дефиниция, те са интегрална част от всяка ERP система, и това, между другото, е един своеобразен начин да разграничите истинската ERP система, от тези, които само са си поставили такъв етикет.

С класическо ERP e възможно да формирате обемен производствен план, който да е съчетан с модули за покупки, продажби, управление на доставките, склада и финансите. Това се случва в единна среда. Така, използването на система за управление на бизнеса от подобен клас елиминира нуждата от синхронизиране на данните между различните звена във фирмата. Чрез въвеждането на ERP решение, вече могат да се прогнозират доставките, да се оптимизират запасите и склада, да се проследяват поръчките и най-вече – да се пресмятат себестойностите.

Партидата е от значение

При масовото производство продукцията е определено количество, за точно определен период. Затова планирането и проследяването се извършват за период, т.е. следва такта на производството. Това е възможно, тъй като изделията и последователността на процесите не се променят по същност в дългосрочен план.

Процесното производство също е серийно, непрекъснато, само че тук продукцията може да се променя качествено. Затова планирането при „процесните“ индустрии е партидно ориентирано, като се търси баланс между съществуващото независимо търсене и клиентските поръчки или пък защото трябва да се проследяват отделните партиди.

Второто е много често срещано в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, където нормативната уредба изисква производителите да могат да проследят партидите. Това се налага, за да може при установяване на евентуални проблеми в качеството на лекарства и храни, съответните партиди да бъдат изтеглени от пазара. Затова и много голяма част от фирмите в тези два бранша разполагат с внедрени системи за управление на бизнеса, които боравят с разширени партидни позиции и срокове на годност.

ЕRP системите на процесно-ориентираните компании се използват за управление на целия жизнен цикъл на продукта, от разработката на нов продукт/смес, през управлението на рецептурите, до остойностяването. Решенията за промишлените сектори, попадащи в тази категория, се отличават с възможности за управление на вариативността, за разходите за основни и допълнителни продукти, както и за моделиране на процесите в съответствие с международните стандарти за безопасност.

Обособени продукти

Продуктът от процесното производство винаги е на партиди, отделните съставни елементи от които са взаимозаменяеми. Т.е., мерните единици са в обем и количество. При дискретното производство обаче, всяко отделно изделие може да се различава. Типично за този бранш е сглобяването на сложни, високотехнологични машини – машиностроене, автомобилна индустрия, електроника. Затова ERP системите за дискретно производство проследяват изпълнението на поръчките, монтажните възли, технологичните задели и незавършеното производство. Те се грижат за промяната в технологичните маршрути при всеки нов продукт, ако тя се налага, както и за цялостното изготвяне на производствена програма, в която да се проследяват етапите на производството. Обикновено в случая се налага поддръжката на сложен технологичен маршрут, поддържан в различни варианти. Освен това като се налагат промени, те биха могли да бъдат както към цялото изделие, така и към определена негова съставна част. За разлика от процесното производство, където се използватрецептури и формули и се поддържа инвентар от взаимозаменями суровини и субпродукти, тук се поддържа комплексна спецификация на материалите. Системите за управление при дискретното производство следят себестойността на отделна единица продукция, а не на партида.

Уникални изделия

В тази връзка трябва да споменем и т.нар. „engineering to order”, където производството не започва преди да бъде дадено конкретно задание от страна на клиента. За пример може да вземем производителите на самолети и кораби или пък тези, които правят единични бройки поръчкова апаратура. Някои вендори възприемат този клас като подкатегория на дискретното производство, други го еманципират в отделно направление. Разликата всъщност е, че при дискретното производство обикновено предприятията имат базов продукт, който модифицират в зависимост от клиентските желания. При изготвяне на изделия по поръчка, тип „engineering to order”, може да се промени изцяло технологичната последователност. Така или иначе индустриалните компании, които работят по този начин, не са много, заради огромната зависимост от промените в търсенето. Този тип организация изисква настройка на целия процес за изпълнението на типични клиентски поръчки, респективно се характеризира с висока технологична специализация на производство и малки обеми. Но на пазара за системи за управление на бизнеса могат да се намерят решения, които да отразят тесните изисквания на компании, работещи по този модел.

При тях в допълнение е наличен мениджмънт на инженерните промени. Това са най-вече решения на най-големите и най-опитни компании в света, но съществуват и решения за управление на производство по поръчка от разработчици, които са тясно специализирани в производствения софтуер. Работещите по тази управленска философия компании обаче би трябвало да се замислят дали пък за тях не е по-важно първо да си осигурят решение за управление на проекти, което би било доста полезно. Същото важи и за подобряването на връзките с вече наличните или потенциални клиенти, от гледна точка на факта, че често в този бранш една или две поръчки в повече могат да са решаващи за годината.

Когато си малък

Малките фирми също могат да се възползват от подобни решения. Въпросът обаче е дали възвращаемостта на инвестицията е постижима. Някои експерти твърдят, че в определени случаи, особено на такива на скромни по размер производствени фирми, по-целесъобразна ще е работата на отделни по-тясно специализирани решения за управление на счетоводството, поръчките и складовите запаси. Такива в страната се предлагат и се използват не малко. В този случай обаче се губят ползите от интегрираната система, респективно – възможността за анализи и проследяемост на процесите от край до край.

Всеки бизнес представлява частен случай, затова няма как да ви дадем общовалиден съвет за правилният подход при избор на информационна система за управление на бизнеса в такава ситуация. Дори в българската практика има случаи за закупуване на ERP системи от най-висок ценови клас за употреба от 2-3 потребители. Цялостно ERP винаги е за предпочитане от организационна гледна точка, дори само като се вземе предвид бъдещо то разрастване на организацията, която ще го използва. Затова можете да изискате от предлагащата определено решение фирма да се опита приблизително да пресметне ползите от внедряването в количествено и качествено измерение и да прогнозира за вас реален срок за откупуване на инвестицията. Тогава вече ще сте способни да претеглите възможностите и да изберете точния път за развитие на вашата стратегия в сферата на системите за управление на бизнеса.

Използването на интегрирана ERP система в производството, независимо от спецификата на компанията, съчетава в единна система информацията за нуждите от материали и суровини, поръчките, прогреса на производствения процес, плащанията, себестойността. По този начин индустриалните фирми успяват да внедрят или поне да се доближат до концепцията за „изтеглящо“ производство, намалявайки складовите наличности, брака и оптимизирайки процесите като цяло.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.