България може предварително да изпълни целите си за енергийна ефективност

greenroof

Правителството подготвя няколко програми за финансиране на енергийна ефективност на стойност над 1 млрд. лева, които ще стартират до края на годината. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума „Балкански политики за зелен икономически растеж”.

Добрев припомни, че домакинствата и бизнесът у нас са между пет и осем пъти по-енергоемки от средните стойности за ЕС, и затова се налага държавата да инвестира сериозно в енергийната ефективност.

Според министъра, към момента инвестициите във ВЕИ у нас да доста сериозни, и е възможно да достигнем резултатите на Испания и Чехия, които вече изпълниха целите си за сектора за 2020 г. „Ако не забавим развитието на този пазар, ще достигнем целите си до средата на следващата година. Трябва много внимателно да стимулираме възобновяемите енергийни източници, за да сме сигурни, че секторът ще продължи да се развива до 2020 г., подчерта Добрев.

По думите му, предварителното достигане на заложените цели би означавало да останем без средства за енергийна ефективност през следващите 8 години.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.