Google Analytics 4 — Бъдещето на уеб анализа

Мартин Желязков, Netpeak Bulgaria

Google Analytics 4 — Бъдещето на уеб анализа

В сферата на дигиталния маркетинг освен с различни инструменти, платформи и технически познания, ние трябва да можем да работим успешно и с данните, които получаваме след извършената от нас работа. Трябва да можем да разчитаме статистики и данни от уеб инструментите. Благодарение на аналитичните умения ние можем да представим по възможно най-добрия начин нашия труд, успехи или причини защо това се е случило по този начин.

На 14 октомври 2020 година Google представи новата версия на Google Analytics, а именно версия 4. Едно от основните предимства на новата платформа е, че може да бъде използвана както за приложение или уебсайт, така и едновременно за уебсайт или приложение. Universal Analytics (UA) до този момент поддържаше само уебсайтове. Това събитие е вълнуващо, но и изпълнено с много въпроси и все още има нужда от доработки от страна на Google екипа. Въпреки това бъдещето на Google Analytics е светло и тепърва новата платформа ще влиза в употреба.

В тази публикация сме ви приготвили няколко от най-основните промени и предимства при използването на новата версия на Google Analytics 4 (GA4). Тези функционалности са фундаментални за платформата и със сигурност няма как да претърпят изменения в бъдещото ѝ развитие. А това са именно: разлика в интерфейса, модел на измерване, разлика в проследяването, разлика между view и data streams, разлика в проследяването, многоканални фунии, персонализирани величини и метрики, допълнителни доклади.

Разлика в интерфейса

Universal Analytics:

Google Analytics 4:

На пръв поглед интерфейсът на GA4 изглежда малко плашещ особено след като някои от познатите ни репорти и метрики ги няма. Те или са премахнати, или сменени с други.

Както казахме в началото, не трябва да очаквате същата среда, след като GA4 е нова версия на Analytics. В началото няма да виждате всички репорти, защото повечето от тях се генерират само когато започнете да проследявате събития.

Модел на измерване

Universal Analytics използва модел, базиран на сесии и показване на страници (Sessions & Pageviews). По този начин Analytics събира информация като събития, транзакции и всяко действие на потребител за даден период от време.

При GA4 използваме модел на събития и параметри — тук показана страница (Pageview) се отчита като събитие. Всяко действие на потребител ще бъде отчетено като събитие и по този начин ние ще получаваме доста по-детайлна информация за потребителското поведение на сайта или мобилното приложение.

Да обобщим:

Google Universal Analytics — модел на база сесии (session-based model);

Google Analytics 4 — модел на база събития (event-based model).

Разлика в проследяването

Има известни разлики при настройката на проследяването между двете платформи. В Universal Analytics се използва Tracking ID, докато в Google Analytics 4 това се случва през Google Tag Manager и трябва да използваме measurement ID. Накратко — начинът на достигане до всяко ID изисква различни действия. Все пак нека това не ви притеснява, защото не е сложно. Да, определено при първия си сблъсък с новата платформа ще е нужно да потърсите малко повече, докато откриете необходимата информация.

Google Analytics 4:

Universal Analytics:

Ако имате настроен GA4 и трябва да проследявате данни, тогава measurement ID на акаунта започва с "G-".

Например: G-QCX3G9KSPC

Ако имате настроен UA и трябва да проследявате данни, тогава tracking ID на акаунта започва с "UA-".

Например: UA-88662143-4

Разлика между View и Data Streams

Едно от първите неща, които веднага ще забележите в Google Analytics 4, е, че структурата е много по-различна от тази на Universal Analytics. В еднaтa имаме изгледи (Views), а в другата — "потоци от данни" (data streams).

Потоците от данни са източници на информация, които се подават във вашата собственост в Google Analytics 4. Можете да имате потоци от данни за вашия уебсайт, приложение за Android или iOS, което ви позволява да правите сравнения на поведението на потребителите на различните платформи.

В UA имате възможности за създаване на допълнителни изгледи (Views). Можете да си създадете изглед за мобилно приложение или вашия уебсайт, но трябва да ги следите отделно. Структурата в Universal Analytics е Акаунт (Account) >> Собственост (Properties) >> Изглед (View), докато в GA4 е — Акаунт (Account) >> Собственост (Property) >> Потоци от данни (Data Streams).

За вашия поток ще забележите няколко важни обозначения като:

URL;

адрес на поток;

име на поток;

идентификатор на измерване и идентификатор на поток.

Разлика в проследяването

Събитията се проследяват по различен начин в GA4 и в UA.

Когато използвате UA, всички събития трябва да следват системата категория — действие — етикет — стойност.

Но това не важи за GA4, която дава много по-голяма гъвкавост за проследяване на събития. Тук допълнителна информация се добавя чрез параметри.

В GA4 няма нужда от категория, действие и етикет, но се прихващат 4-те категории събития, както следва:

автоматично събиране на събития;

събития за измерване на подобрения;

препоръчани събития;

персонализирани събития.

Могат да бъдат заложени до 25 персонализирани параметъра за всяко събитие, а лимитът на уникалните събития в GA4 е 500.

Многоканални фунии

Universal Analytics предоставя невероятно мощни възможности за моделиране на приписване чрез многоканални фунии, както и отчети за приписването.

Подобни възможности за приписване в Google Analytics 4 не съществуват поне за момента. Това е и един от големите минуси на GA4, който също ще обсъдим по-надолу в статията. Т.е. реално в това си състояние той все още не е готов за търговска консумация.

Персонализирани величини (Custom Dimensions)

В GA4 персонализираните величини се създават по различен начин от тези в UA.

Ако използвате UA, можете да настроите обхвата (scope) на своите величини. Например можете да използвате "Сесия", "Потребител", "Продукт" или "Посещение" (Hit). За съжаление в GA4 не съществува опцията "Hit" scope, като тя е заменена с вече очевидното "event" scope.

За момента не могат да се създават персонализирани величини с обхват "Сесия" или "Продукт", но може да се приложи обхват "Потребител".

Персонализирани метрики (Custom Metrics)

В GA4 персонализираните метрики се създават по различен начин от тези в UA.

Ако използвате UA, знаете, че обхватът на метриките ви може да бъде "Посещение" (Hit) или "Продукт". Както може би вече се досещате, в GA4 това е невъзможно. Има само един обхват за вашите персонализирани метрики и това е Event.

Допълнителни доклади

GA4 дава достъп до нови доклади, които могат да помогнат на маркетолозите да разберат по-добре потребителската пътека. Платформата предоставя и множество опции като персонализирани фунии и възможност да анализирате припокриването на сегменти от аудиторията по нов и по-задълбочен начин.

В GA4 имате достъп до следните отчети за разширен анализ:

Free Form отчет — предоставя данни в динамично оформление на таблицата. В UA имахме подобна опция за персонализиран отчет под опцията "Персонализиране";

Funnel Exploration отчет — позволява ви да визуализирате стъпките, които вашите потребители предприемат, за да изпълнят дадена задача, и бързо да се изследва колко добре успяват или не успяват да извършат дадена стъпка;

Path Exploration отчет — разглежда потребителските пътища под формата на дървовидна графика;

Segment Overlap отчет — визуализира как потребителските сегменти са взаимосвързани. Позволява ви да сравните до 3 потребителски сегмента;

User Exploration отчет — позволява ви да изберете конкретни групи потребители, като например потребители, които са се ангажирали с вашата собственост, както и с вашето приложение или уебсайт, и да направите разбивка на всеки отделен потребител;

Cohort Exploration отчет — получавате представа за поведението и производителността на групи потребители, които са взаимосвързани с общи атрибути;

User Lifetime отчет — анализира поведението и стойността на потребителите през целия им живот като клиент. Един много полезен отчет, който съдържа много важна информация за потребителския път.

Интересен факт:

Тези отчети не могат да бъдат използвани и разглеждани като информация в Universal Analytics, а само в Google Analytics 360.

Заслужава ли си да преминем към Google Analytics 4 през 2022 или не?

Още при пускането на новата версия на платформата към края на 2020 година много маркетолози бяха скептично настроени. Естествено трябва да се има предвид, че и все още има доста функции, които са в процес на доработване или дори са в процес на разработка.

Вече е 2022 година и доста голяма част от тези функции и нововъведения са доста подобрени както чисто технически, така и чисто визуално (като например основните отчети). Трябва да се има предвид, че говорим за абсолютно различни платформи, които почти нямат нищо общо помежду си (GA4 vs. UA). Разработката на подобен тип инструменти отнема години. Също така голям минус си остава и липсата на мултиканалните функции (Multi-channel-funnels), което възпрепятства голяма част от дигиталните маркетолози да го използват.

Все пак какви са вариантите пред нас?

Един от най-добрите варианти е да създадете нова собственост на текущия ви акаунт с помощта на GA4. По този начин ще имате паралелно работещ и настроен GA4 и UA на вашия сайт. Така ще можете да проследявате как се променят различните функционалности в движение. Universal Analytics няма да бъде закрит изцяло в скоро време, но пък, от друга страна, Google Analytics 4 е бъдещето на уеб анализа.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.