Заработи „Хемус“ – новият суперкомпютър на България

Заработи „Хемус“ – новият суперкомпютър на България

Нов суперкомпютър заработи в България. Казва се "Хемус" и е част от комплекса на БАН за дигитална трансформация и високопроизводителни изчисления споделя economic.bg. Официалното му откриване бе днес, а надеждите за потенциалния му ефект върху науката и икономиката - както и при по-ранни подобни нововъведения - са големи.

По план новият българският суперкомпютър трябва да се използва за върхови научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, фармацевтика, разработка на високотехнологични материали, моделиране на динамични процеси и анализ на данни.

Пускането в експлоатация на "Хемус" идва точно две години след дебюта на Discoverer - високопроизводителната машина, разположена в "София Тех Парк", която е един от осемте суперкомпютъра от мрежата EuroHPC JU на Европейския съюз.

"Хемус" ще подпомогне работата на стотици български учени да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина в използването на такава мащабна високопроизводителна техника, каквато е суперкомпютърът и съхраняването на данни", коментира днес председателят на БАН проф. Юлиян Ревалски.

"Хемус" има близо 100 000 ядра и производителност от над 3 петафлопа. За сравнение, Discoverer може да се похвали с 4.5 петафлопа, класирайки се на 134-о място в световния TOP 500 на най-бързите суперкомпютри. Този на БАН все още не е имал възможност да влезе в листата, която се обновява два пъти годишно. Есенното класиране предстои да излезе през ноември.

Припомняме, че първият суперкомпютър на България е Blue Gene на IBM, който бе инсталиран през 2008 г. и изваден от експлоатация през 2015 г. След него в употреба бе вкаран вторият - "Авитохол", стъпващ на технологията на HP и ползван дълги години от Националния институт по метеорология и хидрология.

На практика България е една от малкото страни в света с повече от един действащ суперкомпютър. Историята обаче показва, че - поне до момента - шумът около тези високоизчислителни машини е голям предимно в началото, след което затихва.

Все пак в последно време амбициите на България да се позиционира по-стабилно на високотехнологичната и развойна сцена са подкрепени от видими и обещаващи начинания. Пускането на новите суперкомпютри се случва и на фона на откриването през 2022 г. на института за изкуствен интелект и компютърни науки INSAIT, а около година по-рано и на института за големи данни GATE, и двата към Софийския университет.

Що се отнася до "Хемус", неговото изграждане е част от по-голям комплекс на стойност над 10 млн. евро, съфинансиран с европейски средства.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.