Яни Лозанов, експерт по AI: Трябва да се създаде международна комисия по изкуствен интелект

Яни Лозанов, експерт по AI: Трябва да се създаде международна комисия по изкуствен интелект

Автор: Яни Лозанов

Приемането на Акта за изкуствения интелект от Европейския съюз (ЕС) е стъпка към регулирането на технология с невиждан досега потенциал - изкуственият интелект, който може да донесе не само невъобразими ползи за човечеството, но също и опасности.

В света на изкуствения интелект съществуват две основни гледни точки: някои експерти смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде оставен да разгърне своя потенциал, докато други настояват той да бъде строго регулиран от законодателни и морални норми.

Това разделение можем ясно да забележим на геополитическо ниво. Един пример е Китай, държава, в която изкуственият интелект следи всяко действие на гражданите. Например ако изхвърлите боклук на земята, камера ви заснема, изкуственият интелект идентифицира деянието и личността ви и автоматично намалява социални точки, което води до ограничения на свободите.

В средата са САЩ, където съществуват регулации, но те са насочени към приоритизиране на прогреса пред регулацията. И накрая, Европейският съюз, който смята, че регулациите са изключително важни.

Кое е 'най-доброто' в случая?

Няма еднозначен отговор, но ако се въведат ограничения за бизнесите преди останалите, те ще станат неконкурентоспособни. Точно затова някои твърдят, че САЩ са с 10 години напред пред Европейския съюз по отношение на изкуствения интелект.

Нека разгледаме и другата гледна точка. В момента изкуственият интелект се развива бурно, дори напредва толкова бързо, че започваме да не го разбираме. Виждаме крайния резултат, който предоставя, но не разбираме защо е взел това решение и защо дава този резултат. Компанията OpenAI, която стои зад ChatGPT, планира много по-мащабен проект, и нещата достигат до точка, в която служители напускат заради притеснения, че нещата излизат от контрол.

Философските въпроси тук са повече от научните. Например, ако регулираме изкуствения интелект със закони и правила, дори в някои случаи странни 'етични' норми, това значително ще ограничи възможностите му. Какво ако заради някоя от тези регулации той не може да открие лек за рака?

Дори е парадоксално, тъй като казусите, свързани с изкуствения интелект, са толкова сложни от легална и етична гледна точка, че скоро може да ни трябва изкуствен интелект, който да пише регулации за изкуствен интелект.

А дали ще бъде достатъчно 'силен' след обезсилването му с вече написаните регулации? Един пример, който доказва сложността на казусите: Ако накарам изкуствения интелект да копира глас и го използвам за свои цели, тогава може собственика на гласа да ме осъди? А може ли да докаже злоупотреба?

Според експерти изкуственият интелект трябва да бъде регулиран. Защо ни е в крайна сметка технология, която не разбираме, с която бихме лесно могли да 'се застреляме в крака'? Начинът за постигане на това е създаването на международна комисия, която да се занимава с регулиране на изкуствения интелект и прилага еднакви мерки за всички държави. Точно както има комисии, отговорни за ядрените оръжия, защото заплахата може би е дори по-голяма. Така ще се гарантира, че кутията на Пандора ще бъде достатъчно открехната, за да видим чудесата в нея, но не достатъчно, за да избяга злото, а и да можем да я затворим, ако видим, че негативните ефекти надделяват.

Яни Лозанов е експерт по изкуствен интелект с дългогодишен опит в програмирането и автоматизацията. Занимава се активно с водене на лекции, уъркшопове и конференции на теми, свързани с изкуствения интелект, особено в областта на бизнеса. Освен това е основател на компания за консултации и разработка на изкуствен интелект. Целта му е да помогне на хората и бизнесите да имат ясна представа за ползите и заплахите от изкуствения интелект.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.