Само 5% от фирмите в България са ползвали изкуствен интелект през 2020 г.

Само 5% от фирмите в България са ползвали изкуствен интелект през 2020 г.

Само 5% от фирмите в България с над 10 служители са използвали изкуствен интелект, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

От институцията отбелязват, че изкуственият интелект представлява област от стратегическо значение и е ключов двигател за икономическото развитие. Изкуственият интелект дава на машините и системите възможност да анализират средата си и да вземат автономни до известна степен решения за постигането на конкретни цели, пише economy.bg..

През 2020 средно 7% от фирмите в ЕС с над 10 служители са използвали различни приложения на изкуствен интелект. 2% от предприятията са използвали машинно обучение за вътрешен анализ на големи данни. Чатбот услугите са използвали 2% от компаниите. Толкова са и фирмите, използвали сервизни роботи, за които е характерна известна степен на автономност.

Сред страните членки на ЕС най-голям дял на компаниите, използващи изкуствен интелект, се наблюдава в Ирландия - 23%. Следват Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%).

Най-нисък е делът в Латвия, където едва 2% от фирмите са използвали различни приложения на изкуствения интелект. По 3% е делът в Словения, Унгария и Кипър, а в Полша са 4%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.