Първи американски щат забрани TikTok

Първи американски щат забрани TikTok

Американският щат Монтана е първият, в който приложението TikTok беше забранено.

Губернаторът на щата Грег Джанфорте подписа закон за забрана на платформата, която е собственост на китайска компания, предава Ройтерс. Мотивът на Джанфорте за приемането на мярката е да защити жителите на щата от предполагаемо събиране на разузнавателна информация от Китай.

Монтана ще обяви за незаконно магазините за приложения на Google и Apple да предлагат TikTok в щата, но поне засега няма да налага санкции на тези, които вече го използват.

Забраната трябва да влезе в сила на 1 януари 2024 г. и почти сигурно ще бъде оспорвана в съда. TikTok, собственост на китайската технологична компания ByteDance, не е отговорила на въпрос на Ройтерс дали планира правни действия. Apple и Google също не са отговорили веднага на исканията на агенцията за коментар.

TikTok има над 150 млн. потребители в САЩ. Призивите на американски законодатели и държавни служители платформата да бъде забранена в страната заради опасения за потенциално влияние на китайското правителство се увеличават. Засега обаче дискусията не напредва в Конгреса.

Приложението стана изключително популярно сред тийнейджърите. Според Pew Research Center 67% от тийнейджърите в САЩ на възраст от 13 до 17 години използват TikTok, а 16% от всички тийнейджъри казват, че използват приложението почти постоянно.

Щатът Монтана има население от около 1 млн. души. Ако наруши забраната, платформата може да бъде глобена за всяко нарушение.

Американският съюз за граждански свободи (ACLU) разкритикува закона като "противоконституционен".

Опитът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да забрани нови изтегляния на TikTok и WeChat чрез заповед на Министерството на търговията през 2020 г. беше блокиран от множество съдилища и мярката така и не влезе в сила.

Джанфорте е забранил и използването на всички приложения за социални медии, които събират и предоставят лична информация или данни на чуждестранни противници на федералното правителство.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.