Как изкуственият интелект промени здравеопазването?

Как изкуственият интелект промени здравеопазването?

Изкуственият интелект промени всяка една индустрия и здравеопазването не е изключение. Има безброй начини, по които AI трансформира т.нар. medtech сектор, което обяснява защо глобалните приходи от софтуер за здравния сектор нарастват от 3,7 млрд. долара през 2019 г. до 67 млрд. долара през 2027 г.

Стартиращите компании по света вече се опитват да създадат иновации, особено с оглед на цифровите нужди на постпандемичния свят, пише онлайн изданието entrepreneur.bg.

Изкуственият интелект подобрява здравния опит на пациентите и доставчиците, като предоставя по-ефективни начини за разширяване на капацитета за грижи. Същевременно с това се отговаря и на голямото търсене на виртуални здравни грижи.

Някои от най-честите случаи на използване на изкуствен интелект в в здравеопазването включват медицински образен анализ, препоръки за медицинско лечение и помощ при медицинска диагностика.

Изкуственият интелект също така облекчава натоварването на административния фронт, като преобразува документооборота в цифрови данни, автоматизирано генерира отчети и управлява досиетата на пациентите.

Технологията помага за намаляване на разходите, свързани с управлението на здравеопазването, благодарение на своята ефективност, точност и мащабируемост.

Допълнение към дистанционни консултации

От началото на пандемията стандартните дистанционни консултации с доставчици на първични здравни грижи станаха норма. Дистанционните прегледи и телемедицината бързо се превърнаха в предпочитан метод за клиницистите да виждат своите пациенти, както и обратното, особено за тези с ограничена мобилност.

Компонентът изкуствен интелект идва с използването на медицински устройства у дома, които разполагат със сензори за дистанционно наблюдение на пациентите. Не след дълго ще видим нарастване на възможностите за специализирани грижи, които по подобен начин включват изкуствен интелект.

Изкуственият интелект, съчетан с технология за машинно обучение, засилва големите данни. Технологията подобрява данните за отделни пациенти и прецизира значително наблюдението и лечението.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.