Създават национална стратегия за киберсигурност

DSC_6025

Предстои създаването на национална стратегия за киберсигурност, както и план за реакция при кризисни ситуации в киберпространството. Това стана ясно на организирания от Хай Компютърс семинар “Real security in а digital world”, посветен на информационната сигурност, който се проведе преди дни във Велинград.

Понастоящем в страната функционира Наредба за общите изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност, която определя критериите, на които трябва да отговарят служителите по информационна сигурност в администрацията. Във връзка с готовността за реакция при критични ситуации в областта на киберсигурността пък беше споменато, че през 2010 г. е организирано първото компютърно базирано учение на ниво Европейски съюз за публичния сектор Cyber Security 2010. В него България е била само наблюдател поради липсата на опит до този момент, но предстои да се състои продължението Cyber Europe 2012, където страната ни ще вземе активно участие.

Проведено е и учението „Киберзима 2011 г.“ за структурите на МТИТС. Предстои провеждане на национално обучение, в което ще вземат участие много от възловите административни структури, подпомагани от частните компании, с които те работят, за да бъдат подготвени и за европейски и световни учения.

"Фактът, че все още нямаме електронно правителство има и положителна страна, защото ако цялата информация на България е съсредоточена в мрежата, ние ставаме потенциална жертва за много мащабни киберпрестъпления и трябва много сериозно да помислим за защитата на тези данни. Хакването на информацията от една цяла държава може да доведе до изключително сериозен икономически срив с последствия години напред" - заяви по време на семинара Илона Кръстенякова – прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Освен нея сред лекторите на събитието бяха Константин Веселинов, управител на Хай Компютърс, Цветанка Кирилова, началник отдел „Оперативна съвместимост и информационна сигурност“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания, Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" при ГДБОП-МВР и др.

Константин Веселинов цитира статистика, според която на около 3 секунди се появява по една заплаха в интернет, което означава 5 млн. за три месеца. "В действителност 100% сигурност няма, но това не означава, че не трябва да се грижим за нея. Целта на една атака може да бъде просто източването на конфиденциална информация, не само на парични средства" - добави управителят на Хай Компютърс. Компанията използва семинара и за да анонсира новата си марка – Centio.

"Добрата компютърна сигурност спестява време и усилия. В този смисъл остава време за развиването на бизнеса, не само за неговата сигурност. Това е инвестиция в бъдещето" - добави още Веселинов.

"Финансовите престъпления в мрежата са в устойчиво състояние: не са се увеличили, но не са и редуцирани. Все още масово в България се използват финансови агенти (мулета) за трансфер на пари към трети страни. Страната ни е основен източник на мулета в развития свят, предвид факта, че има много хора, които са готови да изпълняват заповеди поради ниския стандарт на живот." - посочи от своя страна Явор Колев и разкри, че у нас са неутрализирани над 60 сайта за пиратски и фалшиви продукти.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.