Спад на продажбите на дребно в ЕС

retail-wholesale

Продажбите на дребно в 28-те страни-членки на Европейския съюз се понижиха през май за пръв път от началото на годината. Тенденцията не отмина и България, където също статистиката отчете влошаване на търговията на дребно за четвърти пореден месец, показват последни данни на Евростат, цитирани от БНР.

Продажбите на дребно в ЕС се понижиха през май с 0.1% на месечна база, но след солидна низходяща ревизия на данните за април до повишение с едва 0.2% спрямо предишна оценка на Евростат за солиден ръст от 0.6%. Това представлява първо, макар и слабо понижение на продажбите на дребно от началото на годината, след като за последно продажбите на дребно регистрираха спад през декември 2013-а година (спад с 0.5%).

Основна причина за това влошаване на продажби на дребно през петия месец на годината беше рязкото понижение с 0.7% на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на дребно на нехранителни стоки се повишиха с 0.2% на месечна база.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС забавиха техния растеж през май до 1.2% (спрямо май 2013-а година) след повишение с 2.9% през април (низходяща ревизия от ръст с 3,4%).

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Португалия (с 2.9%), следвана от Румъния (+1.9%) и Малта (+1.6%), докато най-голям спад в продажбите на дребно през май беше отчете в Латвия (спад с 3%), Словения (-2.9%) и Естония (-1.5%).

Продажбите на дребно на годишна база отбелязаха най-солиден ръст в Люксембург (скок с 16,7%), Румъния (+10,3%) и Унгария (+5%), докато най-силен спад в търговията на дребно беше отчетен в Словения (понижение с 2.4%), Австрия (-2.0%) и Полша (-2.0%).

Къде сме ние
Според европейската статистика продажбите на дребно в България се понижиха през май с 0.1% на месечна база (аналогично на целия ЕС), но след техен солиден спад с 0.7% през април (солидна низходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за понижение с 0.2%). Това представлява влошаване на търговията на дребно в България за четвърти пореден месец, след като за последно продажбите на дребно регистрираха ръст от 2.1% през януари.

На годишна база продажбите на дребно през май в нашата страната отчетоха рязко забавяне за втори пореден месец. Според Евростат търговията на дребно в България регистрира "скромно" повишение от 1.3% (спрямо май 2013-а) след повишение с 2.2% през април (низходяща ревизия от 2.4%) и ръст от 5,6% през март.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.