Как да изберем хостинг доставчик

Как да изберем хостинг доставчик

Автор: Петър Христов

Едни от най-често задаваните въпроси, които получаваме в Jump.bg са: Как да избера правилния хостинг план? Падна ми сайтът и поръчките ми спряха - какво да правя? Какво значение има хостинг доставчикът всъщност?

За голяма част от потребителите хостингът е една от най-подценяваните услуги при стартирането на бизнес онлайн, а често и ги плаши, защото е свързана с определянето на технически параметри, които изискват определена експертиза.

Всички начинаещи предприемачи бързат да стартират и да валидират идеята си, но изпускат много ключови моменти в ранния етап, като избор на правилния хостинг партньор.

В тази статия ще премина през най-важните фактори в този процес, за да улесня максимално вашия избор.

Цена

Мит в средите е, че трябва да отделиш колкото е възможно по-малко средства за хостинг и да се фокусираш върху други дейности като реклама и маркетинг. Истината е, че правилният за вашите нужди хостинг план ви помага да развивате бизнеса си и е вашият най-добър приятел, защото ви осигурява пространството, в което да се развивате.

Например, ако по време на разпродажби получите по-голям брой потребители, отколкото очаквате, сайтът ви може много лесно да падне или да изчерпи системните си ресурси като RAM или CPU и онлайн проектът ви практически да не може да се използва. Милиони сайтове по света стават неизползваеми всеки ден за определен период от време, защото допускат грешка при избора си на хостинг план и доставчик.

Ако в момента ви предстои да изберете вашия хостинг доставчик или да стартирате бизнеса си онлайн, задължително предвидете какви ресурси ще ви трябват дългосрочно и така бихте могли с оптимизирани разходи да избегнете нежеланите рискове.

Скрити условия

Винаги внимателно разглеждайте сайта на хостинг доставчика, който сте избрали. Независимо дали е българска хостинг компания или чуждестранен конкурент, важното е да се запознаете с цялата информация, която имате на разположение. Обърнете внимание на начините на плащане, общите условия за ползване на услугата, а когато преминете към избора на хостинг план, задължително обърнете внимание на цената на услуга, която ще заплатите след първата година на ползваемост на услугата. Честа практика в хостинг индустрията е потребител да си закупува хостинг план с много голямо намаление през първата година, а след нейното изтичане да е обвързан с тройно по-скъп план, а вече да е подписал договор, от който да не може да се откаже. Липсата на прозрачна ценова политика може да бъде особено неприятна, когато при вас се появи проблем, който вместо да реши в рамките на настоящия ви план, компанията използва за да ви продава нови и нови услуги. Бъдете нащрек за подобни практики и за скрити условия.

Скорост

Със закупуването на хостинг план вие не взимате само пространство с определени параметри - вие добавяте нов партньор на вашия бизнес, който да ви помага да се развивате и на когото ще разчитате за всички процеси онлайн като: изпращане на имейли и съхраняване на електронни пощи, посрещане на по-висок трафик от рекламни компании, както и най-важното - защита от хакерски атаки. Бързината на вашия уеб сайт зависи от избора ви на хостинг доставчик и на неговото решение за доставяне на уеб съдържанието. Задължително се информирайте каква ще бъде тя преди подписването на договора.

Сигурност

През последните години броят хакерски атаки в интернет се увеличи успоредно с хилядите уеб сайтове, които се появяват всекидневно. Голяма част от потребителите си казват, че хакерите биха ги подминали и не биха се интересували от техния бизнес. Това категорично е една от най-големите заблуди сред аудиторията, която води до пропуск на важни стъпки и защити.

Хакерските атаки не се осъществяват по даден критерий за размер на бизнеса, определена индустрия или месечен оборот. Тяхната цел е да достигнат до определени данни в Интернет. Затова друг важен момент при избора на хостинг доставчик е каква сигурност може той да гарантира за съхранението на вашия уеб сайт, какви действия извършва, за да защитава мрежата от кибератаки. Ако търсите 100%-това защита, гарантирам ви, че никъде няма да можете да я намерите. Никой хостинг доставчик не може да осигури максималната гаранция за защита. Но един от критериите за възможно най-високо представяне по този параграф е нивото на специалистите, които работят в компанията.

Поддръжка

И като говорим за специалистите - ето едно изненадващо предимство на всички български хостинг компании: ние сме определено едни от най-добрите в обслужването. В България е стандарт да имате осигурена денонощна, навременна техническа поддръжка.

Винаги трябва да имате възможността да се свържете с технически екип, защото понякога възникват непредвидени казуси, които потребителите не могат да разрешат сами. За да проверите предварително дали в хостинг компанията, която сте си избрали техническият екип наистина е на разположение, преди да закупите услугата си, свържете се с тях по имейл с въпрос, който имате, попитайте приятел за казус, който е имал и го представете като ваш. По този начин ще проверите отношението, което компанията има към вас дори и да не сте и клиенти.

Като за финал, отново искам да напомня да не подценявате хостинг услугата, защото тя е екзистенциално важна за развитието на вашия бизнес, а нейният доставчик - партньор, който ще бъде рамо до рамо с вас във вашето развитие.

За автора: Петър Христов стартира първата си хостинг компания преди повече от 10 години, а по-късно, при придобиването й от една от водещите български хостинг компании - Jump.bg, заема позицията на нейн управляващ партньор.

Jump.bg е хостинг компания, която повече от 12 години е партньор на малкия и среден бизнес у нас и в чужбина. Заедно с Delta.bg е част от Delta HighTech.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.