Кристофор Павлов: Спадът в цените дърпа икономиката надолу

DSC0560

Спадът на цените за втора поред година е лоша новина, започна своята презентация г-н Кристофор Павлов, главен икономист УниКредит Булбанк. Той представи прогнозата на банката за очакваните показатели на инфлация у нас, както и отражението й върху икономиката на страната.

„Когато цените спадат не само в българското пространство, но и в другите страни, с които се конкурираме за експортни пазари, това неминуемо води до спад“, каза той.

Павлов разгледа спада на цените в три основни сектора - енергия, храни и при всички стоки в потребителската кошница. По думите му основните причини са в поредицата от пикове, свързани с предлагането и в забавянето в българското стопанство, което функционира под потенциала си за поредна година.

Прогнозата на банката е за стабилизация на нивата на горивата на 65 долара на барел. „При повишаващия се курс на долара очакваме това да има негативен ефект като цяло, но и постепенна стабилизация през 2016г.“, коментира икономистът.

Според Павлов показателите за пазара на труда у нас означават, че дефлацията е към края си. През 2014 г. почти всички  индикатори, свързани с пазара на труда дават положителни резултати. „Очакваме новините да се подобряват,  а през 2016 г. спадът на безработицата ще окаже натиск върху разходите за труд, а това от своя страна ще съдейства за увеличаване на цените“, коментира икономистът.

От банката очакват през тази година инфлацията да бъде около 1%, което е нисък показател и означава трудно възстановяване на българското стопанство. По-висока инфлация се очаква едва през 2018 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.