Какво ново на българския ERP пазар?

IKT

Мениджърски рокади, нови продукти и решения, ключови сделки – годината за иначе малкият пазар на бизнес софтуер у нас започна динамично. Предлагаме ви най-интересните новини от ERP сектора, които приковаха вниманието на екипа ни.

LLP Dynamics се обединява с XAPT

LLP Dynamics, една от най-големите компании в областта на системите за управление на бизнеса в България, бе придобита от мащабния австрийски инвестиционен фонд New Frontier Group. След закупуването LLP Dynamics се слива с по-голямата софтуерна фирма XAPT, също собственост на инвестиционния фонд. Финансовите параметри на сделката не бяха оповестени, но преговорите са продължили половин година.

LLP Dynamics ще запази името си до края на годината, когато изтича и предвиденият период за сливане на екипите и организационните структури на двата бизнеса, след което компанията ще продължи да оперира под името XAPT. Екипът на българската фирма ще се запази и дори ще се разширява, коментира за ENTERPRISE Стели Димитрова, която оглавява местния офис.

LLP Dynamics има опит във внедряването на системите за управление на бизнеса на Майкрософт повече от 10 години, а към момента разполага с повече от 400 клиенти в няколко десетки държави по света и над 100 служители в България, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. Компанията е водещ партньор на Microsoft за продуктите Microsoft Dynamics AX и NAV.

От своя страна започнала от Унгария XAPT разполага с 250 служители и е извършвала сериозни внедрявания на няколко континента, включително най-голямото внедряване в света – проект с 15000 уникални потребители.

След сливането с XAPT обединената бизнесорганизация ще разполага с общ оборот от над 35 милиона евро, над 350 служители и офиси в Централна и Източна Европа, САЩ, Канада и Австралия. Централата на компанията ще бъде във Виена. С обединени сили тя се превръща в най-големият регионален партньор на Microsoft Dynamics за Централна и Източна Европа.

Според г-жа Димитрова краткосрочната цел е да се популяризира максимално ефективността на ERP системите за бизнеса у нас, но като цяло не бива да се подценява увеличеният капацитет, който ще позволи на XAPT да осъществява доста големи проекти. Едно от желанията на мениджмънта на фирмата е тя да се превърне в първата по големина и капацитет компания, разположена на 3 континента, която да е в състояние да поема и изпълнява мащабни интернационални проекти, включващи повече от 10 държави.

По този начин българска компания се превръща в основен фактор на пазара на бизнес софтуер в Европа, коментира пред медиите Божидар Крапчев, миноритарен собственик на LLP Dynamics.

Тим Вижън България с нов управител и решение за логистика

Друг от водещите Microsoft Dynamics партньори в България - Тим Вижън България, вече има нов управител. Това е Параскев Бенчев – програмист с над 13 години опит в проектиране и внедряване на системи за управление на бизнеса и един от първите служители на компанията. В изявление до медиите г-н Бенчев подчерта целите си, в които влизат повишаване на качеството на услугите, увеличаването на дела на бизнес консултирането и разширяване на портфолиото на фирмата.

Първата крачка към повече продукти вече е направена, след като успоредно с назначението на новия управител, от Тим Вижън обявиха и ново вертикално решение за сектор логистика. Наречено LogiQstar, то е базирано на ERP системата Microsoft Dynamics NAV. В него заинтересуваните ще открият разнообразна функционалност, разработена за покриване на нуждите на доставчиците на логистични услуги, които са специализирани в обработката на товари и мултимодална спедиция. В решението се поддържа управление и комбиниране на железопътен, морски, въздушен и автотранспорт, както и превоз на контейнери с всички специфики и прилежащи процеси, обявиха от компанията.

Тим Вижън коментират, че са се насочили към логистичния сектор, защото според тях не се предлагат достатъчно иновативни решения, които да помагат на логистичните компании да бъдат все по-гъвкави, да предлагат комбинирани услуги и да могат навреме и точно да дефинират себестойността на услугите си. Както и да отговарят на разнообразните нормативни и законови изисквания за транспортната дейност на различните държави.

Радослав Николов оглави SAP Labs България

Радослав Николов поема поста изпълнителен директор на SAP Labs България, съобщиха от компанията. Той е дългогодишен служител на SAP, като се се присъединява към екипа на SAP Labs България преди 11 години. Започвайки кариерата си в компанията като старши програмист и ръководител на екип, Радослав преминава през всички позиции в йерархичната структура до ролята на глобален лидер и вицепрезидент „Развойна дейност“ в SAP. В момента г-н Николов ръководи екип от над 200 човека, позиционирани в България и Израел, които разработват стратегическата за SAP платформа за облачни приложения - SAP HANA Cloud Platform.

Досегашният изпълнителен директор, Пламен Тилев, има нова корпоративна роля, свързана с глобални проекти по интеграцията на придобиваните от SAP софтуерни компании в мрежата от центрове за развойна дейност на SAP.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.