Подкаст рекламата се връща към силен растеж през тази година, според IAB

Подкаст рекламата се връща към силен растеж през тази година, според IAB

Приходите от подкаст реклама са нараснали с 5% през 2023 г. до 1,9 милиарда долара, според констатации на Interactive Advertising Bureau (IAB). Растежът е по-бавен в сравнение с двуцифреното увеличение, който секторът отбелязва в предходните години.

IAB отдава забавянето на предизвикателния рекламен климат, който засегна особено компаниите от среден клас и малките бизнеси. Прогнозата е подкаст рекламата да се върне към силния двуцифрен растеж в процентно изражение през тази година, а приходите да надвишат 2 милиарда долара.

За 2026 г. се очаква приходите да надвишат 2,6 милиарда долара.

Растежът тази година ще бъде подхранван от различни инициативи - програмно закупуване, събития на живо, по-агресивно промотиране на шоу програми и др.

Връзките, които подкастите изграждат с публиката, са най-ценното за рекламодателите. Аудиторията проявява изключително внимание към съдържанието, вкл. и към придружаващите го реклами.

Друго предимство е възможността за географско локализиране чрез различните платформи.

Сред секторите, които са увеличили инвестициите си в подкаст реклама, е търговията на дребно. Изкуството и развлеченията, напитките, пътуванията и туризмът и автомобилостроенето записват силен ръст на рекламата в подкасти през 2022 и 2023 г.

Подкастите дават привлекателна възможност за реклама на сектори, които не могат да си позволят по-мащабна рекламна кампания, а същевременно искат да достигнат конкретни ниши от публиката на достъпна цена.

Междувременно потребителите продължават да гледат на подкастите като на бягство от света, а не като на място, където да бъдат информирани за него. Комедията е най-популярният жанр със съдържание - вероятно подпомогнат от предавания на забележителни комедийни личности. Поради това делът на приходите в този сегмент нараства с четири пункта през последните две години.

Спортът е вторият най-популярен жанр за съдържание за втора поредна година.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.