Пет прогнози за модерното работно място през 2021 г.

Пет прогнози за модерното работно място през 2021 г.

Много хора гледат на Нова година като на възможност да започнат нов етап от живота си с повече цели и добри намерения. За компаниите това дава възможност да направят значителни дълготрайни промени, за да се повиши производителността, ангажираността и качеството на работа и живот на техните служители.

Онлайн изданието business2community.com предлага пет прогнози за това какво ще се случи с работните места през следващата година.

Новият социален живот на работното място ще бъде виртуален, забавен и полезен

Достъпът на служителите до виртуални социални събития, които забавляват и поддържат духа им и свързаността, трябва да бъде приоритет за работодателите през 2021 г., ако искат да поддържат служителите ангажирани и продуктивни.

Проучване, проведено наскоро от Ten Spot, показва, че 52% от служителите се чувстват по-малко свързани с колегите си, тъй като е трябвало да работят от разстояние.

Служителите се интересуват най-много от виртуални социални дейности, свързани с психическото благосъстояние (медитация, управление на стреса и др.), усвояване на нови умения, и забавни преживявания (виртуални щастливи часове, любопитни предизвикателства и др.).

Изискването за присъствие на определен процент от събитията може да бъде преработено или в индивидуални резултати, или в бонус цели.

Хибридната работна сила е тук, за да остане

През последното десетилетие идеята за хибридна работна сила беше визия за бъдещето, но пандемията бързо ускори процеса. Проучване на Ten Spot установи, че 75% от работниците планират или да работят от вкъщи на пълен работен ден, или няколко дни в седмицата след приключване на пандемията. Защо? Предимствата, които работата от вкъщи има в ежедневния им живот.

Общо 60% казват, че най-голямата полза от работата вкъщи е, че не трябва да пътуват до работа, 55% се радват на възможността да се обличат по-удобно и да не се налага да се занимават с прическа, грим, бръснене всеки ден, а 50% обичат да имат повече време, което да прекарват със семействата си.

Работодателите ще се научат как да използват виртуалните инструменти, за да изградят нова основа за корпоративна култура и принадлежност

Помислете за всички взаимодействия, които са се случвали лично, когато всички работеха заедно. Сега си представете как да ги пресъздадете във виртуална, отдалечена работна среда за всички, от главния изпълнителен директор до новонаетите служители. Най-добрият начин работодателите да изготвят ефективен план за действие, когато става въпрос за това, е да отговорят на следните въпроси:

Как да помогнем на новоназначените да установят взаимоотношения със своите колеги в ерата на отдалечената работа

Как да помогнем на новите и съществуващите служители да имат глас в тази компания, когато никога не са се срещали с колегите си или пък не са ги виждали от месеци?

Създаваме ли микромоменти на принадлежност?

Създаваме ли овластяваща среда, която позволява на служителите да останат свързани?

Какво искат служителите да чувстват, че всичко това е възможно?

Ангажираността към служителите ще бъде нещо повече от просто работа

Информираността за психичното здраве на работното място нараства и през 2021 г. ще бъде сред основните проблеми на бизнеса. Мениджърите трябва редовно да проверяват служителите, за да са наясно как се чувстват както от лична, така и от професионална гледна точка.

Пандемията засяга различно всички, но данните от много проучвания установяват, че служителите, които се чувстват много непродуктивни и неангажирани, споделят общи черти. Тези черти също са индикатори за психичното здраве, като например влошен сън, скука и пр.

Компаниите ще гарантират, че служителите са свързани и могат да работят

Най-голямата печалба през 2021 г. ще бъде бонус за технологично оборудване и услуги. Неотдавнашното проучване на Ten Spot установи, че 43% от служителите твърдят, че не разполагат с най-добрия създаден офис у дома и това е второто най-голямо предизвикателство пред тях, което те чувстват, че влияе върху тяхната производителност.

Освен това 39% казват, че получаването на доставено от компанията оборудване или бонус за покупка на оборудване ще им помогне да се справят с това.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.