10 причини да заложите на WhatsApp в маркетинговата си стратегия (I част)

10 причини да заложите на WhatsApp в маркетинговата си стратегия (I част)

Докато платформата за чат WhatsApp предлага частно и удобно пространство за разговор, маркетингът там тепърва ще получава вниманието на търговците.

Има обаче множество причини, поради които трябва да насочите усилията си към този канал, пише онлайн изданието martechadvisor.com.

WhatsApp е най-популярната чат платформа в света, където потребителите могат да изпращат текстови съобщения, да се обаждат, да провеждат видеообаждания, да изпращат гласови бележки и местоположения, да създават и споделят снимки, видеоклипове и други файлове чрез мобилни устройства и настолни компютри.

Платформата осигурява шифроване от край до край и безплатна комуникация в реално време с други потребители. Тя се превърна от текстово базирана затворена платформа до място, където хората споделят мнения и новини с други. Функциите за разговори проправиха пътя за глобални разговори, а включването на множество медийни формати направи WhatsApp също и източник на забавление.

Повечето търговци смятат, че е предизвикателство да се изгради аудитория в WhatsApp. Когато обаче знаете коя е целевата ви аудитория и разполагате с данни за клиентите си (като имейл адреси, телефони и друга информация), просто трябва да разберете дали те използват WhatsApp или да ги поканите.

Друга грижа за търговците е, че те не искат да се натрапват, като изпращат директно маркетингови съобщения до потребителите на WhatsApp. Интелигентните, навременни и подходящи съобщения обаче могат да ви помогнат да ги достигнете без да бъдете блокирани.

Нека разгледаме защо имате нужда от маркетингова стратегия за WhatsApp като част от вашето маркетингово портфолио.

WhatsApp е широко използвана платформа за съобщения

Според блога на WhatsApp платформата свързва над два милиарда потребители по целия свят, което я прави най-популярното приложение за съобщения днес. С такава голяма аудитория можете да постигнете сериозно ангажиране.

Хората предпочитат да използват чат пред телефонни разговори

Достигането до вашата аудитория по предпочитания от тях канал е жизненоважно във всяка маркетингова стратегия. Според Business2Community "повече хора използват смартфона си за текстови съобщения, отколкото за телефонни разговори, а 90% от американските тийнейджъри използват текстови или SMS услуги".

Оптималното използване на чата е от решаващо значение за комуникацията с вашата целева аудитория. Наличието на фирмен акаунт в WhatsApp може да гарантира, че сте достъпни по всяко време за потребителите и те могат да се свържат с вас удобно.

Вашата целева аудитория вече е в WhatsApp

Според Experian Marketing Services средната възраст на потребителите на приложението е 36 години, а 71% от потребителите му са на възраст 18-44 г. Тъй като приложението има глобална потребителска база, то е платформа за различни сегменти от аудиторията, независимо дали рекламирате в САЩ, или в международен план.

WhatsApp предлага висока ангажираност на потребителите

Блогът HootSuite отбелязва невероятни нива на ангажираност на приложенията за съобщения, като 98% от мобилните съобщения се отварят и четат, а на 90% се отговаря в рамките на три секунди след получаването. Така че вашето маркетингово съобщение по всяка вероятност ще бъде отворено и прочетено в WhatsApp. Освен това ще можете да разговаряте с клиентите си в реално време и да провеждате двупосочни разговори, точно както във физически магазин. Това директно взаимодействие помага на вашите клиенти да се чувстват по-свързани с вас.

Маркетинг, базиран на разрешения

Противно на общоприетото схващане, че маркетингът за WhatsApp не е жизнеспособен, тъй като може да бъде натрапчив, платформата предлага маркетинг, базиран на разрешения. Не можете просто да търсите или купувате контакти. Или ги молите да споделят номера си, или първо да ви изпратят съобщение (или те могат да ви маркират като спам). И в двата случая зачитате правото на потребителите да отхвърлят или получат вашето маркетингово съобщение. Така получавате силно сегментирана аудитория, която се интересува от вашето маркетингово послание.

Втора част на материала можете да прочетете тук!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.