Високотехнологичен клъстер събира бизнес и студенти край София

science

Софийският университет и 10 иновативни български компании подписаха договор за създаване на Обединение „Високотехнологичен клъстер София“.  Центърът, в който ще бъдат изградени лаборатории за иновативни разработки, ще бъде създаден в индустриален парк „Божурище”.

На церемонията по подписването на договора присъстваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, кметът на Божурище Аспарух Аспарухов, представители на българския бизнес и на науката, съобщиха от Софиийския университет.

Сред основните цели на обединението са споделянето на ресурси, оборудване, обмяна на знания, опит и добри практики за контрол върху качеството на продуктите и услугите, създаване на конкурентни условия за развитие на високите технологии, както и сътрудничество с академичните и научни институции за повишаване качеството във високите технологии. Стана ясно още, че в рамките на клъстъра ще се осигури възможност за стажове за студенти, търсещи реализация във високохенологичната сфера.

По думите на министър Василев, вече може да се говори не само за чужди, но и за български инвестиции в развитието на научния потенциал и в произвеждането на нови продукти. Според него, помощта, която държавата може да окаже на инициативата, е единствено да премахва пречките пред осъществяването й.

Кирил Петков от „Верита“ запозна аудиторията с българските фирми, участващи в клъстера: „Това са иновативни, сами са се създавали и доказвали“. Той подчерта, че сред участниците има фирма за лазерна техника, работеща изцяло за износ. Има производители на медицински уреди за операция на рак, фирма за усилватели, надминаваща с качеството си редица чуждестранни производители, фирма за роботи с изцяло български дизайн.“

Подписите под договора на Обединение „Високотехнологичен клъстер София“ сложиха представители на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на фирмите: „Неона“ ООД, „Арк Метрология“ ООД, „Иновас“ ООД, „Амет“ ООД, „Ацом“ ООД, „Волаком“ АД, „Милара“ ООД, „Гига Електроникс“ ЕООД, „Верита“ЕООД, Оптикс“ АД.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.