Три водещи аутсорсинг компании отварят офиси в Пловдив

outsoursing1

Пловдив има потенциала за разкриване на поне пет хиляди нови работни места в аутсорсинг сектора в следващите години. Това каза кметът на града Иван Тотев при откриване на форум  „Outsourcing Destination Bulgaria“. По думите му  три от големите аутсорсинг компании ще отворят врати в Пловдив през следващите няколко месеца - 60К, UNIFY и Scale Focus.

Представители на 60К съобщиха, че планират да отворят офиса си в Пловдив в началото на 2015та със 100 души персонал, като до края на следващата година броят им може да достигне до 150 – 200 души. Сред задължителните изисквания за работа ще бъдат владеенето на английски език, а специфичните умения за работа в компанията ще бъдат развивани чрез вътрешни обучения и практики.

Форум „Outsourcing Destination Bulgaria“ очерта тенденциите за развитие на сектора в бъдеще, като повдигна актуалните въпроси за човешкия капитал и необходимите компетенции, сътрудничеството между IT и аутсорсинг бизнеса и образователните институции, както и предимствата на възможностите за инвестиции извън пределите на столицата. Основен акцент на конференцията бе разглеждането на Пловдив като втора аутсорсинг дестинация в страната и съответно нивото на образованието и бизнес средата в града.

„Добрите демографски показатели, стратегическото географско положение, високото качество на живот и развитата образователна система нареждат Пловдив като втория притегателен център в България за инвестиции в информационните технологии и аутсорсинг бизнес процесите“ каза заместник-кметът Стефан Стоянов. „Титлата Европейска столица на културата за 2019-та година и развитието на града като туристически и културен център, го правят дори още по-привлекателен”, допълни той.

По отношение на трудностите с човешкия капитал бяха очертани основните аспекти, върху които трябва да се работи, а именно нуждата от реформи в образователната система, усъвършенстване на учебния процес, сътрудничество в областта на разработване на проекти и привличане на преподаватели с опит от индустрията в учебните заведения. Бяха обсъдени и възможностите за преквалификация на специалисти и наемането на кадри от чужбина, както и промени в програмите за средно образование - да се оценяват компетентностите на учениците, а не техните знания и умения.

Председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов коментира състоянието на образователната система с нуждата от ясна стратегия за адаптиране на учебните програми към реалностите на пазара. „Този процес задължително трябва да бъде динамичен, защото изискванията на бизнес средата се менят бързо“, обясни още той.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.