Лек ръст на промишленото производство

lukoil_neftochim

През септември 2014 г. индексът на промишленото производство нараства с 1.2% в сравнение с август 2014 година, съобщиха от Националния статистически институт.

През септември 2014 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 0.4% спрямо съответния месец на 2013 година. През септември 2014 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и в преработващата промишленост - по 1.8%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление от 8.0%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 18.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11.0%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 8.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 7.9%, производството на тютюневи изделия - със 7.0%.

Спад е регистриран при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4%, производството на мебели - с 5.7%, производството на напитки - с 4.3%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.8%, и в добивната промишленост - с 9.6%, докато в преработващата промишленост е регистриран ръст от 5.5%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 30.5%, производството на химични продукти - с 28.4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 23.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12.7%.

Намаление е отчетено при: производството на напитки - с 12.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11.7%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.8%.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.