76 млн. франка са договорени по Българо-швейцарското споразумение за сътрудничество

swissfrancs

Oбщо 76 млн. франка са договорени по Българо-швейцарското споразумение за сътрудничество,  съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. „Говорим не само за трансфер на пари, а и на опит, за създаване на дългосрочни предпоставки за партньорство между институциите“, коментира той.

Близо 50 на сто от средствата са в тематичната област „Околна среда и инфраструктура“. По нея са заложени два проекат - „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, с общ бюджет 23 445 998 швейцарски франка, от които 19 929 098 швейцарски франка са с швейцарска помощ и „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства“ с общ бюджет 8 823 267 швейцарски франка, от които 7 499 776 швейцарски франка са швейцарска помощ. Министерството на околната среда и водите отговаря и за двата проекта.

Друг проект е набавянето на нови 28 трамвайни мотриси, които ще се движат по столичните линии 3 и 12. Мотрисите, които са се движили в Базел, ще се доставят в следващите две години, като първата от тях ще пристигне през 2016 г. Вече е договорена доставката на 28 трамвая за целите на столицата.  Проектът за доставка на трамваите е на обща стойност 3 млн. швейцарски франка и е един от одобрените по българо-швейцарската програма, информира БТА. От общата стойност над 2,5 млн. франка са безвъзмездно осигурените средства, останалите са от бюджета на Столична община и столичния електротранспорт.

Със средства по програмата ще се финансира и методическа подкрепа за развитие на "зелените" обществени поръчки в България с общ бюджет 545 000 швейцарски франка, от които 463 250 швейцарски франка са швейцарска помощ.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.