Малки и средни предприятия в Европа ще получат финансиране до 25 млрд. евро

Geld

Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха споразумение, в следствие на което малките и средните предприятия (МСП) в Европа скоро ще получат достъп до допълнително финансиране на обща стойност до 25 млрд. евро.

Благодарение на сумата от 1,3 млрд. евро, предвидена в бюджета на Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME) за финансирането на МСП, ще стане възможно през следващите седем години от финансови посредници да бъдат мобилизирани до 25 млрд. евро чрез ефекта на лоста.

Споразумението подготвя почвата до края на 2014 г. да започне предоставянето на дялово и дългово финансиране за МСП по програмата COSME. След подписването на споразумението ЕИФ ще обяви през следващите седмици публична покана за изразяване на интерес, по която могат да кандидатстват финансови институции, отговарящи на условията (банки, гаранционни институции, фондове и др.). След обстойна надлежна процедура ЕИФ ще избере финансови посредници, които да предоставят новото финансиране на европейските МСП от всички сектори.

COSME ще функционира посредством финансирането на гаранции за банките с цел да им се помогне да предоставят повече заеми и финансов лизинг на МСП. Въздействието е съществено, тъй като благодарение на ефекта на лоста на програмата COSME всяко евро, инвестирано в гаранция за заем, може да осигури до 30 евро за финансиране на МСП. Тази гаранция ще помогне на много МСП, които без нея може да не получат финансиране поради липсата на достатъчно обезпечение.

Очаква се до 330 000 МСП да получат заеми, обезпечени с гаранции по линия на COSME, като общата стойност на заемите достигне 21 млрд. евро. Въз основа на опита от Програмата за конкурентоспособност и иновации (ПКИ), предхождаща COSME, се очаква 90 % от бенефициерите да са предприятия с персонал до 10 души и да получат гарантиран заем в среден размер на около 65 хил. евро. Точно това е категорията МСП, които понастоящем се сблъскват с най-големи трудности във връзка с получаването на заем.

Част от бюджета на COSME ще бъде инвестиран също така във фондове, които предоставят рисков капитал за МСП в етап на разрастване и особено за тези от тях с трансгранична дейност. Управителите на фондовете ще действат на търговска основа, за да се гарантира, че инвестициите са насочени към МСП с най-голям потенциал за растеж. Очаква се около 500 дружества да получат дялово финансиране, като общият обем на инвестициите достигне 4 млрд. евро и се привлече допълнително финансиране чрез съвместни инвестиции от други публични и частни източници.

Интернет порталът „Достъп до финансиране“ предоставя лесно разбираема, пълна и актуална информация за това как предприемачите и МСП могат да получат достъп до финансиране в общ размер на повече от 100 млрд. евро по различни програми на Европейския съюз през следващите седем години. Порталът съдържа подробна информация как МСП могат да кандидатстват за финансиране, подкрепено от ЕС, чрез някоя от приблизително 1 000 банки и други финансови институции. Порталът е достъпен на всички езици на ЕС и за всички държави — членки на ЕС, и държави — кандидатки за членство в Съюза.

COSME е програма на ЕС за конкурентоспособност на предприятията и МСП, която е с период на изпълнение 2014—2020 г. и планиран бюджет от 2,3 млрд. евро, които благодарение на ефекта на лоста могат да осигурят до 25 млрд. евро за подкрепа на МСП в следните области: подобрен достъп до финансиране, достъп до пазари и насърчаване на предприемаческата култура. Програмата COSME се основава на успеха на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (ПКИ), която спомогна за мобилизирането на повече от 16 млрд. евро заеми и 2,8 млрд. евро рисков капитал за над 328 000 МСП в Европа през периода 2007—2013 г.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.