В средата на годината може да започне прилагането на европрограмите 2014-2020 г

zlatanova-1

България може да започне  прилагането на програмен период 2014 - 2020 още в средата на тази година. Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на публичното обсъждане на Споразумението за партньорство за периода 2014 - 2020 г. Тя направи подробен отчет за работата по подготовката на Споразумението за партньорство от месец юли 2013 г. досега и подчерта, че Европейската комисия е адмирирала подобряването на документа. 

До края на месец март 2014г. Споразумението за партньорство трябва да бъде одобрено от Министерския съвет и изпратено официално до Европейската комисия. На практика по този начин ще започнат официалните преговори. Оперативните програми трябва да бъдат представени до края на месец юни 2014 г., уточни Златанова.

Вицепремиерът определи като много важна стъпка наличието на национална нормативна уредба за прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове. „Към момента са разработени основните проекти на нормативни актове, уреждащи основни въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. До края на месец март ще ги внеса за одобряване от Министерския съвет.", коментира вицепремиерът.

До края на мецес юни предстои да приключи работата по проекти на нормативни актове, уреждащи специфични въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове като водено от общността местно развитие, интегрирани териториални инвестиции, налагане на финансови корекции.

Подготовката на системите за управление и контрол, е другият много важен момент смята Златанова. Тя заяви, че Министерски съвет е приел Решение, с което се определят конкретните административни структури и звена, които ще изпълняват функциите на управляващи органи, сертифициращи органи, одитен орган, централно координационно звено, централен информационен офис и централен информационен и координационен офис за Европейските структурни и инвестиционни фондове, Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се и Инициативата за младежка заетост за следващия програмен период 2014 - 2020 г.

"Искам да подчертая, че работата по Споразумението е плод на три правителства", каза Златанова. Тя припомни, че екипът, разработващ документа е с капацитет от над 1000 души, което е гаранция за неговата обективност и професионализъм.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.