Български стартъп се бори с 13 екипа от цяла Европа на международен форум за предприемачество в Барселона

Winner-Indigo-Challengers-team

На 17 и 18 юни 2015 в Барселона, Испания се състоя едно от най-разнообразните и ориентирани към бъдещето на технологиите събития за бизнес и предприемачество – Challengers. Форум, който се стреми да промени статуктвото и да събере на едно място много подбрани предприемачи, иноватори и фирми, които се осмеляват да бъдат различни, да оспорват всичко и да развиват нови и понякога дори плашещи технологии на бъдещето.

Challengers цели да представи интересни концепции за бъдещето на технологиите и иновациите през призмата на четири основни вертикала – търговия, развлечения, транспорт и сигурност. Както и лекциите, така и стартъпите, подбрани от цяла Европа да представят продуктите и услугите си в Барселона, са разделени именно в тези четири вертикала.

Общо 14 екипа презентираха техните стартъпи, като вертикал “Търговия” надброяваше останалите със следните стартъпи в него:

Oasys.io е устройство, което закачено на стената, спомага за комуникацията между семейства, превръщайки ежедневните битови задачи в игра. Попълвате задачите, които се явяват на монитора под формата на екран с рибки – ако трябва боклукът да се изхвърли, аквариумът на рибката е мръсен и след изпълнение на всяка задача се печелят точки. Дори устройството се свърза с други смарт устройства в къщата като например сензори във всяко цвете, които индикират кога е време цветето да бъде полято. С красив и изчистен дизайн, очаквайте скоро Oasys с официална Kickstarter кампания, откъдето ще можете да си поръчате преди всички останали този продукт.

 Често, когато пътувате или сте много заети с работа, не успявате да присъствате за малките неща, които са ценни за вас и вашите близки – да кажете “Добро утро” или “Обичам те” на своето семейство. Cuckuu решава точно този проблем, чрез приложение, което трансформира алармата в социална платформа за вас и вашето семейство, даваща ви възможност да записвате съдържание за своите близки, което те да получават в правилния момент. Например, когато алармата звънне сутрин, за да събуди децата ви, те биха могли да получат видео с пожелание за добро утро и успешен ден от вас, благодарение на това мобилно приложение.

Hype е мобилно приложение за iOS потребители, което решава така нашумялия проблем на днешното поколение, а именно FOMO - Fear of Missing Out, тоест - страх от изпускане на възможности, събития и забавления. Hype ти показва най-добрите неща, които се случват в квартала/града, в който живееш като прави живота по-лесен за така нареченото поколение Y.

Ahorro.net е уеб платформа, с която всеки може да спестява пари ежемесечно. Предоставяйки на потребителите си автоматизирано решение за пестене и постигане на финансови цели, Ahorro ви дава съвети, анализ на разходите ви и дори ви изпраща купони за отстъпка за определени магазини и места, които често ви се налага да използвате. Платформата печели пари от вас само, когато вие спестявате, като Ahorro помага на своите клиенти да спестят средно 3000 евро на година.

Напоследък 3D принтерите доста нашумяха и покрай тях започнаха да се заформят и разгръщат различни идеи за тяхното приложение. Именно тази технология използват Natural Machines, за да създават 3D принтирана храна. На пръв поглед идеята звучи не толкова здравословна, но екипът е измислил начин да си приготвяме бързо, лесно, вкусно и красиво при това истинска, био храна вкъщи. Natural Machines предоставят на своите клиенти самия 3D принтер, с който може да си настроите точното количество калории, хранителни съставки и обем на храната, която искате да поемате на едно хранене, спрямо вашата диета. Също така от тях можете да си поръчате и капсулите, пълни с истинска храна и да подготвите да кажем – красиви бисквити в рамките на 30 секунди с желаните от вас калории на бисквита като съвсем скоро уредът ще предоставя и печене на храната, която си 3D-принтирате. А вие за колко време приготвяте вашите домашни бисквити?

В категорията “Развлечения” се състезаваха четири екипа с различни предложения:

Leap създава общество около почитателите на различни екстремни спортове, обединявайки цялото съдържание като видеа, статии и други и също помага на организаторите на такъв тип събития лесно и бързо да ги организират в самата платформа. Leap също така е стартъп с инвестиция от българския фонд Eleven като половината основатели са българи. Организаторите на Challengers са открили случайно този наш представител в Лисабон, Португалия, където в момента екипа бива акселериран от инкубатора за бизнес идеи Lisbon Challenge.

NavBar е приложението, което ще ви покаже най-доброто място за питие или вечеря, спрямо вашите конкретни изисквания – да е не прекалено далеч, не твърде скъпо и с приятна обстановка. Също така приложението ще ви покаже карта с точния път дотам, за да направи преживяването ви още по-леко и приятно, а също да си резервирате маса и да платите чрез NavBar. Ще си кажете, че ви напомня на решения като Time Out, TripAdvisor, Yelp или дори понякога Facebook. Всъщност екипът е взел доста хитрото решение да използва данните от всички тези решения, за да ги събере на едно място и да ви предостави най-бързия начин за достъп до най-добрите заведения за вас.

Cavacave са разбрали, че любителите на виното често искат да се снабдят с бутилка от любимото им вино по всяко едно време на денонощието и често трудно може да се намери точно това, което търсят. В същото време вероятно друг любител на вино има тази бутилка и би я продал на вас, ако има лесен начин за това. Тук идва и Cavacave, чрез които можеш да продадеш виното, което искаш или да поръчаш вино, да се свържеш с голямата група от винопочитатели, да обменяте съвети, идеи, опит и дори в платформата да се организират търгове за вашите бутилки, на които те да се продават по най-добрия начин.

Watly е технологията на бъдещето за страните от третия свят, където милиарди хора нямат достъп до електричество, чиста вода и свързаност с останалия свят. Това е машина, сглобяваща се за четири дни и доставяща на местното население – дестилатор за това, заедно с електричество, предоставено от слънчеви панели по горната част на съоръжението и интернет Wi-Fi връзка. До момента екипът е направил два работещи прототипа, скоро ще инсталира в първото село и търси финансиране, за да успее да изгради финалния модел на продукта като разчита на частно финансиране, на програмата Horizon2020 на Европейския съюз, също така и на институции като училища и частни компании, които да изградят стабилна социална отговорност около дарения за изграждането на повече Watly устройства по целия свят. Крайният резултат – благодарение на Wi-Fi връзката всеки, който е дарил сума за изграждането на конкретно съоръжение, може да види в реално време как местните хора го използват и живота им се променя, благодарение на Watly и на щедростта на дарителите.

В раздел “Сигурност” се представиха два екипа:

Epteca е иновативен начин за създаване на успешен маркетинг, решаващи проблема, че потребителите избягват компаниите и техните предложения, заради огромния брой оферти, заливащи ги ежедневно. С този проект само много добре таргетирани предложения достигат до точните клиенти като в момента платформата има над 23 милиона клиенти по света.

Още едно предложение, което да олекоти живота на тези, които пътуват често в чужбина, а именно Indigo.gt. Приложението е за тези, които мразят летищата и всички сложни операции около пътуването в други страни. Indigo предоставя лесен и спестяващ време начин да разберете как да стигнете от летището до вашия хотел или апартамент и да си резервирате правилния транспорт - автобус, такси, влак или кола, за да стигнете до там по най-бързия и евтин начин.

Българското участие на състезанието беше във вертикал “Транспорт”, заедно със следните екипи:

Antlos ни позволява да се наслаждаваме на морето повече и по различен начин, давайки ни възможност да наемаме и да даваме под наем яхти и лодки - именно като Airbnb, но за яхти. Лесно, бързо, без посредници и по-евтино от стандартните предложения на фирми, отдаващи под наем такива превозни средства, платформата позволява дори да си наемете собственика на яхтата за ваш капитан и той да управлява лодката вместо вас, докато вие релаксирате, събирате слънчеви лъчи и се отдавате на заслужена почивка.

CampingCar пък предлага лесно решение за наемане и отдаване под наем на каравани. Подобно на Antlos, и те използват доказалия се успешен модел на Airbnb, възползвайки се от нашумялите напоследък хипстъри, алтернативни движения, а и просто групи от хора, обичащи да прекарват повече време сред природата, за които къмпингите и караваните са основен начин за летуване. Безплатно е за собствениците на каравани, докато това е един начин да изкарат допълнителен доход, имайки предвид, че караваната се амортизира и трупа прах над 200 дни в годината, когато собственика не я използва. За трите години от съществуването си, CampingCar са помогнали на над 35 000 човека да летуват по-евтино, приятно и по начина, който харесват най-много.

Тази година и България имаше честта да участва във форума, благодарение на партньорството си с българската предприемаческа организация - Start It Smart. Организаторът на Challengers -  Кейван Никжоу (Kayvan Nikjou) беше тук в София началото на април и лично избра нашето българско представителство – стартъпът Tickey.

Tickey цели да трансформира старомодния обществен транспорт чрез лесна и иновативна система за плащане на билет във всяко превозно средство в градската мрежа, при това само с един клик. Представете си да плащате по един и същ начин, лесен за употреба, във всяка държава, която отидете – това би спестило доста главоболия на всеки турист. Екипът се състои от осем човека и е един от завършилите програмата Start It Smart | Pre-Accelerator на едноименната предприемаческа организация – Start It Smart, като до този момент Tickey има инвестиция в размер от 100 000 евро от фонда за рискови инвестиции Eleven. Участието на български, а и международни екипи по такива състезания и форуми е от ключово значение за изграждане на тяхната мрежа и запознаване с инвеститори, които биха могли да привлекат на тяхна страна и стискаме палци на Tickey да са намерили следващия си инвеститор и партньор именно в Барселона тази година.

След презентациите журито излъчи 5 измежу 14-те стартъпа, които да се изправят пред тях и публиката и да отговорят на провокативни въпроси за техния бизнес. Конкуренцията беше голяма, тъй като доста силни екипи със завидно развитие бяха избрани, а именно финалистите бяха екипите на Indigo, Watly, Natural Machines, Ahorro и Oasys.

Победителят на Challengers 2015 бе излъчен и Indigo се накичи с титлата, който спечели освен журито и публиката с развитието на проекта си, а също така и да бъде откриващ keynote лектор на следващото издание на форума през 2016 година. Тъй като цялото мото на събитието беше, че Challengers не е стандартен форум, а такъв, който се старае да се отличава с всичко, което прави от останалите предприемачески събития, те решиха да не дават парична награда, тъй като това е стандартно в такъв тип формати. За сметка на това всички стартъпи имаха възможност да представят идеите си пред широка и разнообразна публика, да се срещнат с представители на TechCrunch, Slush, BMW, Lufthansa, Eventbrite и други световни марки, също да се срещнат лично и да се запознаят с акселератори и фондове от цяла Европа, с потенциал за последваща инвестиция за всички тях.

Пожелаваме на всички екипи успех и само напред и нагоре, тъй като наистина продуктите и услугите, с които са се захванали да развиват имат потенциала да променят, както възприятието ни за много индустрии, така и живота и света около нас като цяло и към по-добро.

 Автор: Павлина Дешева - Start It Smart

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.