Японската "Мейджи" планира да инвестира в R&D център за млечни продукти с "Ел Би Булгарикум"

Японската "Мейджи" планира да инвестира в R&D център за млечни продукти с "Ел Би Булгарикум"

Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Н.Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България, и представители на компанията "Мейджи", които са в страната ни за обсъждане на проекта.

Инициативата е във връзка с отбелязване на 50 г. от пускането на българското кисело мляко на японския пазар.

"Тази 50-годишна връзка вече е част от историята на нашите страни и всички имаме отговорност към успеха на този съвместен проект", заяви Никола Стоянов. Икономическият министър подчерта още, че "историята и приятелството са позитив, но иновациите ще ни позволят да надградим постигнатото дотук".

Японската компания е готова да инвестира в центъра, като се предвижда това да бъде съвместен проект с държавното предприятие "Ел Би Булгарикум".

По време на срещата стана ясно още, че се води активен диалог и се уточняват всички детайли по изграждането му.

Министър Стоянов акцентира, че страната ни има сериозни традиции и последователен напредък на развойната дейност на продукти, съдържащи българската бактерия. "Ние имаме база, на която да стъпим, но трябва да я развиваме и да продължаваме да инвестираме, за да бъдем все по-добри", каза още Никола Стоянов.

Посланик Нарахира посочи, че изграждането подобен център ще бъде и символ на дългогодишните отношения между Япония и България, а по време на срещата бе обсъдена и възможността за подписване на споразумение за създаването му. "Надявам се, че на световното изложение ЕКСПО-2025, което ще се проведе в японския град Осака, да имаме възможността заедно да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център", каза министър Стоянов.

На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, представители на ръководствата на ДКК, "Ел Би Булгарикум" и на японската компания "Мейджи".

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.