Пет компании с обща инвестиция за близо 29 млн. лева ще разкрият над 460 работни места в три региона на България

Пет компании с обща инвестиция за близо 29 млн. лева ще разкрият над 460 работни места в три региона на България

Пет компании са получили сертификат за приоритетна инвестиция в периода от началото на юни до средата на септември. Общата инвестиция е за близо 29 млн. лева, като ще бъдат създадени над 460 работни места.

Отделно в момента са в процес на сертифициране 8 други инвестиционни проекти с прогнозен размер на инвестициите от общо 330,55 млн. лева и очаквани 965 нови работни места.

Това става ясно от отговор на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева на въпрос, зададен от група депутати от ГЕРБ-СДС. Документите са публикувани на сайта на Народното събрание.

За сравнение, през същия период на 2022 г. - от началото на юни до средата на септември, са издадени 3 сертификата за приоритетни инвестиции, които са предвиждали разкриване на 147 работни места, посочва се в отговора на министър Милена Стойчева.

Най-голямата инвестиция е във Видин

Най-голямата инвестиция е във Видин - на компанията "Технически компоненти България" ЕООД, дъщерно дружество на германската EbV Elektronikbau und Vertriebs GmbH. Тя произвежда и сглобява електронни компоненти и осъществява внос, износ и технически услуги в областта на електрониката.

Компанията стартира операциите си в България през 2006 г. с 25 служители. В момента в предприятието работят над 200 души.

Дружеството предвижда да разшири производствената и складовата си част. Проектът е на стойност 14,125 млн. лева и предвижда разкриването на 330 нови работни места.

Три инвестиции в района на София

Две от другите инвестиции са в Гурмазово, край София, а друга е за самия гр. София. Компанията за дограма "Комстил" ЕООД ще изгражда складово-логистична база. Проектът е за 1,58 млн. лева, като предвижда разкриване на 6 работни места.

"Склад екип" ООД, също в района на Гурмазово, ще инвестира 6,8 млн. лева в разширение. Фирмата не посочва какъв брой работни места ще разкрие с инвестицията.

"Фьоникс Фарма ИТ Сървисиз" ЕООД ще инвестира 500 хил. лева и ще разкрие 80 нови работни места, като ще ползва и финансови мерки за подкрепа под формата на частично възстановяване на внесените осигуровки на новоназначените от държавата.

Разширяване на медицински център в Бургас

Петата сертифицирана инвестиция за периода е в Бургас. "МЦ Дева Мария" ЕООД и "Света София Билдинг" ЕООД ще разширят медицинския център "Дева Мария".

Проектът е за 5,9 млн. лева и предвижда разкриването на 50 нови работни места.

Медицинският център е звено към университетската болница "Дева Мария" в Бургас.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.