"Оптикс" инвестира 10 млн. лева в нов производствен и развоен център в Пловдив

"Оптикс" инвестира 10 млн. лева в нов производствен и развоен център в Пловдив

Производителят на оптични продукти "Оптикс" разширява дейността си в Пловдив, където откри нов производствен и развоен център, в който инвестира 10 млн. лв.

Изграждането на новата база на компанията стартира преди повече от две години, но пандемията забави откриването й. С тази инвестиция компанията увеличава позициите си в региона и създава условия за работа на над 100 души - инженери и специалисти в областта на развойната дейност.

Центърът ще изработва електронни компоненти за собствени нужди, тъй като качествената електроника се оказва дефицитна за компанията заради недостига в цял свят. Базата е разположена на 4 декара разгъната площ, а целият терен на "Оптикс" е близо 20 декара, което създава възможности за допълнителни инвестиции през следващите години.

Фирмата, която работи в сферата на оптоелектрониката, стартира в края на 90-те години на ХХ век в Панагюрище, а сега в "Оптикс" вече работят над 500 души. Голяма част от продукцията на компанията се изнася за международни пазари в над 45 страни на всички континенти. "Оптикс" участва в проекти за охрана на стратегически обекти на няколко държави, включително за Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex). Приходите на "Оптикс" за последната отчетена година - 2020 г., достигнаха 55.5 млн. лв. при печалба 7.6 млн. лв.

Датата не е случайно избрана за откриване на новото производство. Изпълнителният директор инж. Иван Чолаков сподели, че на 5 февруари 1999 г. отваря врати първото производствено помещение, оборудвано с машини от 60-те години и печка "Чудо" в средата, както и със скромен екип от 5-6 души.

През годините "Оптикс" развива няколко важни партньорства с чужди компании. През 2004 г. компанията учреди смесеното предприятие "Шьоли-Оптикс", в което 60% държи германската Schölly Fiberoptic Gmbh - световен лидер в ендоскопията. По думите на Иван Чолаков така България се нарежда на челни позиции по производство и сервиз на медицински и индустриални ендоскопи за безкръвни операции и индустриални приложения в света. Като част от това партньорство "Оптикс" произвежда и ендоскопите за най-известния хирургически робот в света - "Да Винчи" .

През 2017 г. пък съвместно с американския фонд DWHP учредяват ново дружество - "Майкро Оптикс Юръп. "Това е рядко срещана сделка с огромни пазарни перспективи и възможности. Финансовите резултати го доказват. Темпът на развитие е силен и това ни дава самочувствие. Значителна част от приходите в "Оптикс" дължим на успешно реализираното партньорство", подчертава изпълнителния директор Иван Чолаков пред "Капитал" година след сделката.

Инж. Чолаков споделя, че са решили да се насочат към Пловдив, защото градът се развива изключително бурно през последните години, а е и близо до Панагюрище, където е създадена "Оптикс". "За града е характерно наличието на утвърдени, сериозни, авторитетни учебни заведения", допълва изпълнителният директор.

През последните години компанията инвестира в няколко проекта. През 2017 г. фирмата влага над 3 млн. лв. в производствена база в Стрелча, през 2019 г. отново разшири дейността си в Панагюрище за малко над 6 млн. лв., а други 6 млн. бяха вложени през 2020 г. в обект в индустриална зона Божурище.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.