Форум "Фермата": До средата на декември изпращаме промените в Стратегическия план за земеделието до 2027 г. в Брюксел

Форум "Фермата": До средата на декември изпращаме промените в Стратегическия план за земеделието до 2027 г. в Брюксел

На 7 декември 2023 г. в хотел "Верея" в Стара Загора се проведе земеделски форум "Фермата: Агроиновации и тенденции", организиран от сп. Enterprise.

Представители на Министерството на земеделието и храните, Европейския парламент и на земеделските стопани обсъдиха стратегическия план за земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., спецификите при директните плащания през 2023-2024 г., Европейския зелен пакт, екологичните изисквания и иновациите в агросектора.

Издателят и управляващ партньор на сп. Enterprise Надя Гогова приветства участниците във форума и изтъкна, че събитието се провежда от 2013 г. насам на различни места в страната, близо до земеделските производители (Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Плевен, Шумен и др.). Тя подчерта, че конференцията дава практическа информация за промените в сектора и търси най-добрите решения в полза на бранша. Форумът също така е платформа за създаването на партньорства между стопаните и бизнесите, които предлагат услуги и решения за земеделския сектор.

Зам.-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева представи промените в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. До средата на декември документът трябва да бъде изпратен на Европейската комисия, а след това ще започнат преговори по предложенията с Брюксел.

Промените в Стратегическия план са обсъдени с всички заинтересовани страни през септември и октомври, подчерта Таня Георгиева. Документът е преминал съгласувателна процедура с Министерството на околната среда и водите и ще бъде гласуван тази седмица от Министерския съвет.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели говори за Европейския зелен пакт и т.нар. "цел 55". Тя подчерта, че са приети финансови инструменти, които да обезпечат изпълнението на всички заложени цели и да насърчат земеделците и другите бизнеси да внедряват иновации за постигането на целите.

Атидже Алиева-Вели посочи, че е важно на страните като България да се дадат разумни срокове и възможности за адаптация към новите изисквания.

Владислав Цветанов, началник отдел "Инвестиционна и стартова подкрепа за бизнеса", дирекция "Развитие на селските райони", Министерство на земеделието и храните, говори за Общата селскостопанска политика в периода 2023-2027 г. Акцент в презентацията му бяха групите и организациите на производители като елемент от устойчивото развитие на селското стопанство.

Аделина Стоянова, директор на дирекция "Директни плащания", Министерство на земеделието и храните, представи новостите и спецификите в директните плащания през 2023-2024 г., както и предвидените санкции при нарушения.

Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, и Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти, представиха задължителните екологични изисквания и иновациите в биоземеделието, които са въведени и се очакват в България.

Владимир Димитров, Head of the Sales and Training Unit, Small Business Banking Management, и Лиляна Кирилова, Sales and Training Manager, Small Business Banking Management, Postbank, представиха различни възможности за финансиране на агросектора за стопанската 2023-2024 г.

Събитието се проведе с партньорството на:

Официален партньор: Пощенска банка

Имиджови партньори: Агрополихим АД, Solid Build Group

Стратегически партньори: Национална асоциация на зърнопроизводителите, Асоциация на земеделските производители в България, Българска асоциация Биопродукти, Български фермерски съюз

Официални медийни партньори: Agrigate, Agri.bg, Traktor.bg, AgroPazar,Bager.bg, Argo TV

Партньори: Devin, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци, Сдружение Тракийски съюз на зърнопроизводителите

Дигитален маркетинг партньор: DesignExpert

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.