ЕК е одобрила 2,3 млрд. лева за енергиен преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник

ЕК е одобрила 2,3 млрд. лева за енергиен преход на областите Стара Загора, Кюстендил и Перник

Европейската комисия (ЕК) е одобрила безвъзмездна подкрепа по Фонда за справедлив преход по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 в размер на около 2.3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и съседни на Стара Загора общини от други области.

Приоритет на правителството е сега тези вече одобрени средства да стигнат най-бързо, ефикасно и прозрачно до регионите, като се очаква да се запазят и разкрият над 15 000 работни места, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

С одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия.

В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.

Прозрачността на процедурите ще бъде гарантирана чрез включването на заинтересованите лица в регионални подкомитети за наблюдение на програмата. Финансовата подкрепа по всички проекти ще бъде обект на детайлна експертна оценка като част от отворени конкурентни процедури.

От ЕК допълват, че трите области са определени по време на преговорите между българските органи и Комисията по Споразумението за партньорство за периода 2021—2027 г. и свързаната с него Програма за развитие на регионите. В териториалните планове за справедлив преход се определят предизвикателствата и нуждите от развитие на всяка територия, както и целите, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. В тях също така се определят планираните действия заедно със специфични механизми за управление.

Споразумението за партньорство беше одобрено през юли 2022 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.