Ефектът от пълното присъединяване на България към Шенген се изчислява на 1,3 млрд. евро

Ефектът от пълното присъединяване на България към Шенген се изчислява на 1,3 млрд. евро

Общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенген би могъл да достигне 1,3 млрд. лв. годишно. Това каза министърът на икономиката Петко Николов на събитие, свързано с представяне на приоритетите на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз.

Министърът благодари на Унгария, че сред водещите приоритети на европредседателството ѝ е пълноправното членство на България и Румъния в Шенген. Премахването на ограниченията и по суша, каквито все още съществуват, би подобрило икономическия обмен и би намалило вредните въглеродни емисии, съобщава БНР.

С влизането в Шенген по суша българските компании ще осигурят по-бърз транспорт с по-малко потенциални закъснения в доставките и това е само една от многото ползи от пълноправното членство на страната ни в пространството без гранични проверки, увери министър Петко Николов:

"Така преките и потенциалните ползи от премахването на сухопътния граничен контрол възлизат на общо около 1,3 млрд. лв. годишно", коментира той.

Екологичният ефект също ще е много добър, според министъра.

"Под формата на потенциал за намаляване на генерирането на въглеродните емисии, чийто годишен обем, измерено в лева, е около 7,5 млн. лева", посочи той.

Миналата седмица Унгария, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината.

За унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за БТА унгарският заместник-министър на вътрешните работи Бенсе Ретвари.

На пресконференция в Будапеща Ретвари призова страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на България и Гърция.

Ретвари посочи, че е необходимо ЕС да повиши охраната по всички външни граници. По неговите думи, в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, а това ще навреди на вътрешния пазар.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.