Бизнес климатът в България нараства с 1,8 пункта през февруари

Бизнес климатът в България нараства с 1,8 пункта през февруари

Бизнес климатът в България се подобрява през февруари в сравнение с март благодарение на позитивните настроения в строителството и сектора на услугите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на бизнес климата отчита ръст от 1,8 пункта през втория месец на годината и продължава да се възстановява от срива през пролетта на 2020 г., когато коронакризата обхвана Европа.

Бизнес климатът в сектора на услугите нараства най-силно - с 5,3 пункта, в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията за следващите три месеца остават оптимистични.

В строителния сектор бизнес климатът се подобрява с 3,6 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични. Фирмите очакват и да наемат персонал.

Бизнес климатът в промишлеността и търговията на дребно не се променя.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.