Фонд "Земеделие" ще създаде компенсационен фонд за обезщетяване на земеделци заради бедствия

zemedelie-Pixabay

Държавен фонд „Земеделие“ започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития.

Това заяви изпълнителният директор на Фонда Васил Грудев по време на Осмата национална среща на земеделските производители, която се провежда в к.к. Златни пясъци, пише онлайн изданието sinor.bg.

„Свидетели сме на увеличение на неблагоприятните климатични условия през последните години. Така че ние трябва да настроим нашата дейност спрямо тях. Този компенсационен фонд ще функционира в рамките на Разплащателна агенция“, обясни Грудев.

Вноската на земеделските производители ще бъде определена сума на декар в зависимост от отглежданата култура. Участието ще става в общото заявление и ще се предава в периода март-май. Грудев поясни още, че включването на стопаните ще бъде на доброволен принцип, уточняват от пресцентъра на ведомството.

Държавната помощ за застраховки и обезщетения ще работи единствено през този фонд.

ДФЗ ще изгради компенсационния фонд чрез доброволните вноски на земеделските производители, държавната помощ за пропаднали площи и посредством ангажиране на средства от мярка 17 „Управление на риска“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020).

Грудев поясни, че България ще иска от Европейската комисия нотификация за прилагане на мярката още през настоящата година.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.