Стартиращи компании от България могат да участват в състезание за идеи, базирани на AI и машинно обучение

artificial-intelligence

Една от най-големите компании в сферата на аналитичния и AI софтуер – SAS, обяви по време на AI&I Conference 2019, която се проведе днес в София Тех Парк, предизвикателство към стартиращите предприятия в България.

AI&I Conference е най-голямата по рода си конференция за изкуствен интелект на Балканите, организирана от Economic.bg, сп. „Икономика“ и Дигитална национална коалиция.

Целта на компанията е да идентифицира най-иновативните, предизвикателни и потенциално „разрушителни“ идеи, базирани на изкуствен интелект, като ги подкрепи в техния път нагоре.

Идеята на състезанието е да се открият най-интересните стартиращи фирми за AI и машинно обучение и да се допринесе за растежа им, като се подпомогне развитието на иновативните продукти и услуги чрез платформата SAS Analytics. Неразделна част от плана е също така да се подпомогнат стартиращите предприятия напред до комерсиализацията.

„Въпреки че концепцията зад изкуствения интелект далеч не е нова, моментът за въвеждането му е сега, тъй като сега имаме необходимата изчислителна мощ за работата му. Данните в днешно време се увеличават експоненциално и е необходима изчислителната мощ на изкуствения интелект, за да се справим с обработването им“, коментира Игит Караба, регионален директор на SAS за Източна Европа и Близкия изток в областта на клиентските консултации.

Единствено по рода си, това предизвикателство ще бъде реализирано чрез т.нар. „Start-up Challenge Committee“ или Комитет по стартъп предизвикателството. В него влизат: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията като стратегически партньор; SAS като аналитичен партньор, Deloitte като бизнес консултантски партньор, Vivacom като технологичен партньор и Digital National Alliance като медиен партньор.

Ролята на Комитета е да направи оценка на подадените предложения и да избере победителите. Той също така ще даде ценна подкрепа на стартъпите, насочвайки ги към начините как да развият иновациите си в по-голям мащаб и как да материализират ефектите от стъпването си на пазара.

Последният ден за записване в SAS Bulgaria Startup Challenge е 20 декември 2019 г.

Подробности можете да видите тук.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.