В "София Тех Парк" ще работят 2 500 души до края на 2021 г.

Sofia-Tech-Park-2

„София Тех Парк“ е пред приключване на втория етап на проекта от изграждането му, който се финансира с европейски средсва. До края на настоящата 2019 г. дружеството има да отчете още около 4 млн. лв. по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), съобщиха от там по време събитие за представяне на дейностите по проекта.

През 2020 г. ръководството ще кандидатства за финансиране за трети път, като сега усилията ще бъдат насочени не толкова към инфраструктурата, колкото към меките мерки за развиване на научно-технологични и бизнес дейности, пише онлайн изданието economic.bg.

Общата стойност на Фаза 2 е малко над 12.3 млн. лв., от които 10.4 млн. лв. са европейските средства. Досега пред управляващия орган са отчетени и успешно усвоени близо 6 млн. лв., посочват от „София Тех Парк“. До края на декември трябва да бъдат отчетени останалите около 4 млн. лв. еврофинансиране.

От ръководството са уверени, че няма да има проблеми с това. Остатъкът от общата стойност на проекта – малко над 1.8 млн. лв., е размерът на националното съфинансиране.

Към днешна дата екипът на „София Тех Парк“ подготвя концепцията си за следващия програмен период, в рамките на който ще се търси европейско финансиране за Фаза 3 от развитието на научно-технологичния парк. За разработването на визията ѝ ръководството на парка си партнира с иновационната и стартъп общности. Идеята е тези, за които е предназначена тази среда, да кажат от какво имат нужда.

Определеното финансиране е в размер на до 40 млн. лв., като все още не е ясно за колко точно пари ще се кандидатства. Ако проектът бъде одобрен, изпълнението му се очаква да стартира през втората половина на 2020 г.

Една от идеите е да се създаде „makerspace” – среда, в която компаниите и изследователите да създават прототипи на своите идеи. Мисли се и за т.нар. офис за технологичен трансфер, или как бизнесът и науката да се свържат ефективно и заедно да работят за комерсиализирането на иновациите.

В рамките на етапа ще се продължи с разширяването на инфраструктурата, като се очаква създаването на нови лаборатории и офисни пространства.

Вече се работи и по домакинството на един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз, който ще се помещава в „София Тех Парк“. За него се подготвя специална сграда, а пристигането му се очаква през третото тримесечие на 2020 г.

„Нашата цел е да засилим конкурентоспособността на българската наука. Искаме да предоставим най-добри условия на българските учени, които са на световно ниво, да имат възможност в една по-малко академична среда да работят с индустрията“, коментира Теодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Паркът отвори врати официално през 2015 г. Към днешна дата на територията му работят 25 компании, в това число и стартиращите. Освен Walltopia, другото име от световна величина, с което ръководството може да се похвали, е това на Bosh. Според Теодор Младенов компанията развива в „София Тех Парк“ иновации, които в следващите години ще се окажат революционни за сферата на автомобилната индустрия.

Надеждата е чрез новото финансиране да бъдат създадени условия за привличането на още бизнес играчи – както доказани имена, така и стартиращи компании. В момента в технологичния парк има разкрити около 700 работни места. Очаква се до края на 2021 г. те вече да наброяват 2500, като са с високотехнологичен профил.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.