Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Тръгна процедурата по финансиране на борсовия дебют на малки и средни предприятия

Тръгна процедурата по финансиране на борсовия дебют на малки и средни предприятия
Miglena Ivanova

От днес малки, средни и микро предприятия може да кандидатстват за ваучерната схема на стойност над 1,5 млн. лева за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовия пазар.

Това обяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на пресконференция, на която бе обявен стартът на ваучерната схема, съвместно с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса Васил Големански и Александър Минев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

Агенцията за малки и средни предприятия ще администрира процеса и ще набира заявления за получаване на ваучер, уточнява се в съобщението.

Лъчезар Борисов съобщи, че очакванията са да се възползват поне 30 компании.

Стойността на предоставяния ваучер е 50 000 лева, като това ще доведе до мобилизирането на допълнителни 15 млн. лева. или активиране на 10 пъти повече средства от вложения публичен ресурс.

По думите му целта на схемата е мобилизация на капиталовия пазар и търсене на синергия с останалите инструменти на финансовия инженеринг, а основната задача е подкрепа на малките и средни предприятия при достъпа им до финансиране.

Борисов изтъкна, че по данни на есенната макроикономическа прогноза инвестициите в структурата на БВП ще имат растеж от 8,9 на сто до края на 2018 година в реално изражение, а през 2019 г. се очаква 9,5 на сто реален ръст на инвестициите в структурата на БВП. „Икономическият растеж вече се движи от инвестициите, а не само от потреблението и износа“, каза още заместник-министърът и допълни, че от гледна точка на финансиране към частния сектор се очаква 2018 г. да завърши със 7,5 на сто реален растеж.

На брифинга стана ясно още, че преди да кандидатстват, фирмите трябва да проведат процедура за избор на изпълнител с публична покана по реда на ПМС 160 от 1 юли от 2016 г., с която да изберат борсов посредник и да подпишат с него договор. Компаниите имат срок от девет месеца за набиране на капитала на борсата, като трябва да съберат поне 500 000 лева, за да бъде процедурата обявена за успешна. Оценката за допустимост ще е със срок от десет дни. Документи могат да подават за срок от 24 месеца, като могат да участват малки, средни и микро предприятия.

Ако схемата се развива успешно, ще бъдат отпуснати още 2,4 млн. лева. Според председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев още в началото на следващата година може да се отвори новата схема и по нея да бъдат отпуснати допълнителни петдесет ваучера.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.