Как малките фирми да се защитят от кибератаки?

cyber-security

Броят на кибератаките срещу бизнеса се увеличава експоненциално. Малките предприятия, обаче, все още не обръщат достатъчно голямо внимание на проблема.

Има много начини бизнесът да предотврати пробивите в сигурността. Собствениците на малки фирми са все още склонни да ги игнорират, защото не вярват, че това може да им се случи, пише онлайн изданието business2community.com.

Малките предприятия не успяват да прилагат протоколи за защита на данните и поради бюджетни ограничения и липса на технологичен капацитет. Според проучвания цели 29% от малките предприятия харчат по-малко 1000 долара за киберсигурност годишно. В същото време 80% от същите тези компании заявяват, че сигурността е техен приоритет.

Докато заглавията се фокусират върху инциденти със сигурността в многонационални корпорации, почти половината от всички киберпрестъпления са насочени към дребния бизнес, допълва изданието. Според доклад на Verizon 43% от всички кибератаки все още се фокусират върху малките предприятия.

В нов доклад на Bank of America Merchant Services същевременно се посочва, че почти 30% от анкетираните потребители заявяват, че не биха станали клиенти на малка компания, претърпяла пробив на данните.

И така, какви са начините за предотвратяване на такива пробиви? Има няколко начина да намалим и вътрешните, и външните заплахи, но преди това трябва да си дадем ясна сметка какво представляват пробивите на сигурността.

Пробив на данните настъпва, когато хакерите получат неоторизиран достъп до корпоративна инфраструктура, за да откраднат чувствителна информация, съхранявана в бази данни. Тези данни могат да бъдат всякакви - от пароли през номера на кредитни карти до номера на шофьорските книжки на служители и клиенти, като могат да се използват за кражба на самоличности и измами. Тези дейности се извършват чрез физически достъп до компютри в бизнес помещения или чрез дистанционно нарушаване на мрежата.

Според основателя и изпълнителен директор на Artmotion Матео Майер „защитата на ценните ви цифрови активи започва с формулирането на най-добрите практики за сигурност, които могат да бъдат лесно разбрани и следвани от всички в организацията“.

На първо място, разработете план за предотвратяване на киберпробиви.

Най-добрите практики за предотвратяване кражбите на данни започват с планиране. Трябва да се организирате и да картографирате какво искате да постигнете и как ще го направите. Вашият план може да бъде нещо, към което се обръщате, когато се занимавате с потенциални проблеми с нарушаването на достъпа до данните на организацията. Планът, обаче, трябва да бъде много адаптивен, за да помогне за смекчаване на непрекъснато развиващите се заплахи.

На второ място, подобрете осведомеността за рисковете пред сигурността

Няма такова нещо като софтуер за предотвратяване на кибератаките, така че собствениците на малки фирми (основатели на стартиращи компании) трябва да положат съзнателни усилия, за да повишат информираността в цялата компания за заплахите за сигурността. Поради естеството на малкия бизнес това понякога може да бъде трудно. От съществено значение е да гарантирате, че служителите ви са запознати с видовете нарушения на сигурността.

На трето място, редовно провеждайте обучения сред служителите

Небрежността на служителите е един от основните фактори, които водят до пробиви в сигурността. Според проучване, проведено от Shred-it, 47% от бизнес лидерите посочват, че човешка грешка е основната причина за кражба на данни от тяхната организация.

Дребният бизнес трябва да участва в редовни обучения за служители, за да им напомнят за развиващите се заплахи за сигурността. С редовните „тренировки“ вашите служители ще бъдат нащрек за измамите, фишинг схемите и други. Те също така ще знаят как сигурно да прехвърлят файлове, да шифроват имейли, да комуникират безопасно през платформи.

На четвърто място, отделете личния хардуер от бизнес устройствата

Малките и средни предприятия нямат ресурси, така че винаги съществува изкушението да се използва един и същ лаптоп както за бизнес, така и за лична употреба. Това обаче може значително да увеличи излагането ви на риск.

На пето място, шифровайте чувствителните данни

Съществуват начини за предотвратяване на нарушения на сигурността с помощта на технологиите. Компаниите от всякакъв размер вече могат да шифроват чувствителна информация и лични данни, за да минимизират рисковете. Шифроването може да бъде и ваш спасител в случай на инцидент със сигурността. Това е така, защото всички данни, откраднати от хакер, ще бъдат бракувани и обезсмислени.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.