Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

„Балкан Агрикалчарал“ ще инвестира 14 млн. евро в нова складова и промишлена база край Пловдив

„Балкан Агрикалчарал“ ще инвестира 14 млн. евро в нова складова и промишлена база край Пловдив
Miglena Ivanova

Компанията „Балкан Агрикалчарал“ ще инвестира 14 млн. евро в изграждането на складова и промишлена база в Тракия икономическа зона край Пловдив.

Предприятието ще се намира в землището на село Калековец, съобщиха кметът на Община Марица Димитър Иванов и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

Инвестицията ще бъде осъществена на два етапа. Първият е изграждането на логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ 55 000 кв.м и застроена площ 1 000 кв. м. Прогнозната стойност е 4 милиона евро.

Вторият етап от инвестицията включва преработвателно предприятие за производство на плодови и зеленчукови концентрати на стойност 10 милиона евро. То ще се разполага върху 45 000 кв. м, от които 7 000 кв. м разгъната застроена площ. Заводът ще е с високотехнологично италианско оборудване.

Балкан Агрикалчаръл вече има една фабрика до Пазарджик. Изборът на мястото на втората фабрика в село Калековец е направен след проучване на условията, предлагани от Тракия икономическа зона и община „Марица“.

В допълнение в Пловдивска област са регистрирани най-много производители на плодове и зеленчуци в страната.

Срокът за строителството е следващата реколта, 2020 г., коментира инж. Панчев.

Димитър Иванов съобщи, че през 2018 година администрацията на Община „Марица“ е издала общо 230 разрешителни за строеж предимно на нови и разширяване на вече съществуващи индустриални предприятия. Появата на инвеститор в областта на преработката на плодове и зеленчуци ще реши един от най-значимите проблеми на фермерите от региона – изкупуването на произведената продукция, подчерта кметът на общината.

За да привлече и задържи инвеститорите, „Клъстер Тракия икономическа зона“ предлага да обучава и квалифицира кадрите им в учебен център. Сдружението е бенефициент по проект „Таргетирано Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи“ /ТРАКИА/. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, по процедура „Развитие на клъстери в България“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта е 1 754 167,51 лв., от които 1 057 221,95 лв. европейско и 186 568,61 лв. национално съфинансиране.

В момента се финализират дейностите по реализацията на проект ТРАКИА. Закупува се обзавеждане и оборудване за 10 зали за теоретично обучение и за 1 тренировъчен център за учебна практика, в това число 211 компютъра, модерен софтуер и електронна платформа за управление на електронни масиви на „Клъстер Тракия икономическа зона“ и дистанционно обучение.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.