България е 32-ра по икономическа свобода в света

economy-freedom1

България е на 32-ро място в света по икономическа свобода, според института Фрейзър, съобщават от Института по пазарна икономика (ИПИ).

За последните 15 години обаче позициите на България в индекса остават относително стабилни, т.е. липсват генерални промени и най-важните реформи – тези на съдебната система и подобряване работата на правителство и администрация. Поради това България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода, констатират икономистите.

Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.

Индексът на икономическата свобода по света, издаван от института „Фрейзър“ от 2000 г. досега мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода.

В тазгодишното издание България получава оценка 7,74 при 7,17 преди 15 години, което индикира застой в реформите.

Страната ни получава ниски оценки по показателите съдебна система и размер на правителството, както и по показателя регулации и при безпристрастността на публичната администрация.

Висока оценка България получава за свободата на международната търговия, което се дължи на членството на страната в ЕС, както и по показателя стабилни пари заради валутния борд.

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство.

На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.