Министерство на земеделието, храните и горите разработва проект на национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини и училищата, както и два законопроекта - Закон за храните и Закона за управление на агрохранителната верига.
Целта на промените е да подобрят контрола върху храните и качеството на живот, коментира заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов по време на на годишната национална конференция „Достъп до добра храна“ в София.
Форумът се провежда под патронажа на Министерство на земеделието, храните и горите. Той е част от кампания, която популяризира интереса от страна на обществото за предимствата и качествата на българските храни, които се консумират, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.
По думите на зам.-министър Иванов въпросът за храната и особено темата за здравословното хранене на децата е изведена като приоритет. Според него възпитаването на здравословно хранене и повишаване качеството на храните следва да бъдат в един непрекъснат процес.
„Министерството на земеделието, храните и горите прилага успешно вече 9 години схемите на ЕС „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Те целят подобряване на хранителните навици на децата и се прилагат на територията на цялата страна. В тях са включени над 3 400 учебни заведения и повече от 470 000 деца. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене“, каза още зам.-министър Иванов.
Бюджетът по схемата „Училищно мляко“ за учебната година 2018/2019 е над 15,813 млн. лв., от които са изплатени близо 11 млн. лв. Бюджетът по схемата „Училищен плод“ за учебната година 2018/2019 е над 13,651 млн. лв., от които са изплатени близо 8,3 млн. лв, допълни още той.