Eurobank EFG: Отмяната на сливането с Alpha Bank ще нанесе загуби за над 4 млрд. евро

finance

“Решението на Alpha Bank за отказ от сливането с Eurobank EFG ще доведе до евентуална загуба на над 4 милиарда евро от синергии по съвместна оценка на външни независими експерти. Това става и в момент, в който гръцките банки са призовани да укрепят значително капиталовата си база. Нещо повече, аргументацията на Alpha Bank не отговаря на реалните факти”. Това се посочва в официално  становище на гръцката Eurobank, разпространено в България чрез Пощенска банка, която е част от  финансовата група.

Вчера стана ясно, че бордът на акционерите на Alpha Bank възнамерява да предложи отмяна на решението за сливане на двете гръцки банки поради опасения от влиянието, което отписването на дълга на Гърция към частните й кредитори ще окаже на финансовия сектор в страната. Сливането на втората и третата по големина банки в Гърция беше одобрено от акционерите им през ноември 2011 г. От Eurobank EFG подчертават, че решението за обединяване на двете банки в една финансова институция е било взето с „пълната информация за всички основни параметри на Програмата за опрощаване на дълга към частните инвеститори (PSI+) и в момент, в който одобрението на всички съответни гръцки регулаторни органи отдавна е получено”.

„В този важен момент и след успешното преструктуриране на суверенния дълг на Гърция, гръцките банки трябва да посрещнат предстоящите предизвикателства и да поемат отговорностите си към икономиката на страната, акционерите и клиентите си”, се посочва още в съобщението на финансовата група. От Eurobank са категорични, че съвместното им решение с Alpha Bank да създадат 23-тата по големина банкова институция в Европа би генерирало значителни ползи не само за двете банки, но и за гръцката икономика като цяло.

„Eurobank EFG ще наблюдава внимателно бъдещото развитие, преди да предприеме адекватни действия”, отбелязва банката.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.