ЕК увеличава авансовите плащания към земеделските производители

zemedelie-pixabay

Европейската комисия (ЕК) увеличава авансовите плащания за земеделските производители, за да укрепи паричните потоци към сектора, съобщават от Комисията.

Комисията ще увеличи авансoвите суми за директни плащания от 50% на 70% и плащанията за развитие на селските райони от 75% на 85%.

Земеделските стопани ще започнат да получават тези авансови плащания от средата на октомври. Комисията дава възможност на държавите членки да правят плащанията преди да приключат всички проверки на място.

Намалява се и броя на физическите проверки на място по отношение на преобладаващата част от бюджета на ОСП от 5% на 3%. При настоящите извънредни обстоятелства е от решаващо значение да се сведе до минимум физическият контакт между земеделските стопани и инспекторите.

Въвежда се и гъвкав график за проверките. Държавите членки ще могат да използват алтернативни източници на информация, които да заменят традиционните посещения на място в стопанствата (напр. сателитни снимки или снимки с отбелязана геолокация, за да се докаже, че са направени съответните инвестиции). Това ще даде възможност за най-ефективно използване на ресурсите, за спазване на правилата за социална дистанция и ще намали административната тежест, подчертават от ЕК.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.