България ще получи 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за проекти за киберсигурност

cyber-security

България ще получи 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за реализация на 4 проекта за киберсигурност.

Това нарежда страната ни на второ място сред 17-те държави, които ще получат средства за засилване на капацитета на ЕС за справяне с кибератаки и инциденти, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Избраните 33 проекта са на стойност 11.4 милиона евро, посочва българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, в чийто ресор е въпросът за киберсигурността на ЕС.

Операторите на основни услуги, каквито са електрическите и газовите компании, летищата, водоразпределителните дружества и националните компетентни власти за киберсигурност, са сред получателите на тези средства.

ЕК предоставя 7,5 млн. евро за финансиране на екипите за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, като 3 млн. евро ще бъдат за финансиране на операторите на основни услуги, а 200 хил. евро ще са за националните компетентни органи.

Получателите трябва да придобият необходимите инструменти, знания и умения, които да помогнат за прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност (НИС) и да се засили сътрудничеството на европейско ниво. Например, някои от проектите предвиждат създаването на оперативни центрове за сигурност, други целят развитие на уменията на хората, а целта на трети е да адаптират своите инструменти за докладване на кибер инциденти на европейско ниво.

Споразуменията за получаването на средствата ще се подпишат през есента, а изпълнението на проектите ще започне в края на 2019 г.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.