Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 11, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на България

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна, съобщават от Министерството на финансите.

Положителната перспектива означава, че в следващите 12-24 месеца може да има ново повишение на кредитния рейтинг.

Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България без натрупване на макроикономически дисбаланси, посочват от агенцията. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен, смятат от S&P.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява очакванията на анализаторите от S&P Global Ratings, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. S&P отбелязва обаче, че окончателното решение за това не е изцяло под контрол на София.

Институционалната конвергенция е напреднала. Осъществени са законодателни промени в областта на макропруденциалния надзор и правомощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, управлението на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов сектор и рамката за борба с изпирането на пари, допълват от агенцията.

Факторите, които биха довели до повишаване на рейтинга, са продължаващо стабилно икономическо развитие, без влошаване на постигнатия фискален напредък, или ако позицията на външния сектор на страната се подобри над очакванията на S&P Global Ratings. Рейтингът също може да бъде повишен, ако България извърши допълнителни структурни и институционални реформи, например по пътя си към приемане на еврото.

Рейтинговата агенция би преразгледала в низходяща посока перспективата до стабилна, ако се наблюдава натиск по линия на външно финансиране или се натрупат значителни макроикономически дисбаланси.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.