България е втора в ЕС по ръст на разходите за труд в края на 2019 г.

coins-money-Pixabay

България е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на разходите за труд за отработен час през последното тримесечие на 2019 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Разходите за труд у нас за периода се увеличават с 11,9% - с 1,8 процентни пункта повече спрямо предходното тримесечие и повече от два пъти над ръста за последното тримесечие на 2018 г., показват данните.

Т.нар. „други разходи“, в които влизат осигуровки, отпуски, болнични, обезщетения и т.н., продължават да растат по-бързо, отколкото заплатите. През последните три месеца на миналата година те се увеличават с почти 13%, докато ръстът на разходите за заплати е 11,7%.

В България лидер по ръст на разходите за труд за отработен час е строителството с 14,5%. Следва секторът на услугите с 11,5%, вероятно подкрепян от ИТ и ВРО дейностите. В индустрията увеличението достига 10,5%.

В рамките на ЕС единствено в Румъния се отчитат по-високи разходи за труд през последното тримесечие на 2019 г. - 12% общо, 12,1% за заплати и 11,2% за други разходи.

Най-нисък ръст е отчетен в Люксембург – 0,4% и за трите показателя.

Средно за ЕС разходите за труд за отработен час се увеличават с 2,7% през последното тримесечие на миналата година, а за държавите от еврозоната – с 2,4%, като темповете на ръст се забавят в сравнение с предходното тримесечие.

Най-бързо в ЕС растат разходите за труд за отработен час в индустрията и сектора на услугите.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.