Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнес климатът в България остава стабилен през юли

Бизнес климатът в България остава стабилен през юли

Бизнес климатът в България остава почти без промяна през юли. Понижението на настроенията на мениджърите на компаниите от секторите промишленост и строителство се уравновесява от по-оптимистичните настроения в сектора на услугите и стабилността в търговията на дребно.

Бизнес климатът в промишлеността се понижава 1,7 пункта през юли в резултат на влошените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа и производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от април до юли нараства с 1.2 пункта и достига 76.9%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Бизнес климатът в строителството отбелязва спад от 0,8 пункта, което се дължи на изместване на оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „задоволително“.

По отношение на строителната активност през последните три месеца анкетата регистрира известно намаление в сравнение с юни, като прогнозите за следващите три месеца остават резервирани.

Бизнес климатът в търговията на дребно остава без промяна. Очакванията на търговците на дребно за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са положителни, но прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-резервирани, макар и да са благоприятни.

Бизнес климатът в сектора на услугите се подобрява с 1,7 пункта главно поради оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.